'Plodovi sunca' rastu u Preloščici

st

261020211635277432.jpeg

Staklenici u Preloščici primjer su dobrog poslovanja i kvalitetne proizvodnje. Plodovi sunca naziv je novog sisačkog brenda, a radi se o rajčicama proizvedenima na ekološki način. Na ulaganje, vrijedno više od 40 milijuna kuna, odlučila su se četiri poduzetnika, a više od 50 posto sredstva je iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD. U ovom trenutku četiri tvrtke, Valis staklenici d.o.o., Hruška staklenici d.o.o., Fructus staklenici d.o.o. i Duga staklenici d.o.o., zapošljavaju 23 radnika,a nakon završetka drugog kruga investicije i proširenja kapaciteta zaposleno će ih biti još 12.

‘Investicija je zamišljena kao projekt nove tehnologije koji koristi naše komparativne prednosti na europskom tržištu. Proizvodnja nam je na razini visokog europskog standarda, a to nam omogućuje tehnologija, kao i naši radnici’, rekao je Domagoj Hruška, jedan od investitora.

Četiri staklenika, koji se prostiru na 2,6 hektara daje godišnji prinos od 1200 tona rajčice, a prodaju se uglavnom u trgovačkim centrima. Zasad se prodaju samo u trgovačkim lancima u Hrvatskoj, ali planira se i izgradnja dva nova staklenika kako bi se povećala količina rajčica koja bi se izvozila.

Željka Grčević, voditeljica proizvodnje, kaže kako se u Prelošćici rajčice proizvode u najmodernijom tehnološkom sustavu.

‘Uzgajamo grapolo, cherry i beef rajčice, a radi se o hidroponskom uzgoju na supstratu kamene vune.’

Temperatura u staklenicima uvijek mora biti 18 stupnjeva, a izgrađena je i posebna energana na drvnu sječu koja je najpovoljniji energent. Proizvodnju poboljšava i spremnik s CO2 koji poboljšava proces fotosinteze.

Staklenike je obišao i dogradonačelnik Vlado Andučić, koji je izrazio oduševljenje viđenim i zadovoljstvo što u okolici Siska postoji ovakav moderan tehnološki sustav.

‘Zadovoljstvo mi je što u Sisku imamo ovakve pogone na svjetskoj razini. Za lokalnu zajednicu je bitno i to što je ova investicija smještena u ruralni dio grada. Važno je da ima zapošljavanja i da tako zadržimo lokalno stanovništvo’, zaključio je Andučić.

najčitanije