Plenković: „Sisak nakon potresa više nije isti kao kada se određivao kriterij razvijenosti“

mradenovic

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević izvijestio je u utorak na saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ da su nakon potresa na Banovini prijavljene štete na gotovo 45 tisuća objekata, dok ih je nakon potresa u Zagrebu prijavljeno 26 tisuća.
Potres je prouzročio ljudska stradanja, veliku materijalnu štetu u Glini, Petrinji, Sisku i okolici, rekao je Milošević istaknuvši kako se praktično već na dan potresa krenulo sa stambenim zbrinjavanjem ljudi koji su ostali bez svojih domova.
U kolektivnom smještaju, u vojarni u Petrinji, u lječilištu Topusko smješteno je oko 400 osoba, u stanovima i kućama koje je na raspolaganje stavio Središnji državni ured za obnovu za sada je smješteno oko 114 osoba, na terenu je postavljeno 500 mobilnih jedinica, s tim da se ne zna točan broj dostavljenih preko privatnih donacija. Na terenu je, kaže Milošević, više od 300 statičara. Hrvatski Crveni križ podijelio je 467 tona hrane i preko 240 tisuća toplih obroka.

Sisak nakon potresa više nije isti kao kada se određivao kriterij razvijenosti

Na pitanje SDP-ovog Peđe Grbina, kojega je zanimalo hoće li se stopostotna pomoć države potresom pogođenim krajevima odnositi i na Sisak, premijer Plenković je odgovorio:
„ Sutra ćemo raspravljati o izmjenama Zakona o obnovi od potresa, spremni smo pomoći Siščanima na maksimalan način, ne želimo da se osjećaju diskriminirano u odnosu na druge, no moramo naći sistem koji je branjiv glede građana Zagreba, Kašine, Čučerja, Zaprešića. Mislim da ima prostora, pogotovo s obzirom na to da je potres toliko razorio Sisak, da nije onaj isti kao kada se određivao kriterij razvijenosti“, naglasio je premijer.

Podsjetio je da Sisačko-moslavačka županija spada u potpomognuto područje, sam Sisak ne, jer je po indeksu razvijenosti u 6. stupnju.
„U konačnici, moramo gledati kako će arhitektura tog zakona proći eventualne testove koji bi kasnije mogli biti na redu“, rekao je premijer Grbinu koji nije bio zadovoljan njegovim odgovorom. Grbin tvrdi da ljudima, pogotovo nakon odgovora ministra Horvata, nije jasno što ih čeka u obnovi.
Premijeru je prigovorio i da nije odgovorio na pitanje hoće li i ljudima u Zagrebu, koji nakon potresa žive u kontejnerima, platiti režijske troškove kao i onima na Banovini.

izvor: Hina

najčitanije