Plenković: 'INA mora biti vertikalno integrirana kompanija koja doprinosi energetskoj sigurnosti Hrvatske'

st

Vremena je sve manje, konkurencija jača i potrebno je nešto napraviti po pitanju INA-e, rekao je predsjednik Stožera za zaštitu Rafinerije Sisak i očuvanje radnih mjesta, Predrag Sekulić. Postoje, kaže, neka saznanja da će se s preradom nafte krenuti sredinom travnja, a trenutno je sve u fazi prikupljanja sirovine sa slavonskih i moslavačkih naftnih polja.

‘Proces se nastavlja, a i dalje nas muče operativni troškovi. Oni se moraju podići na višu razinu, dobili smo nešto malo ali to nije dovoljno za održavanje postrojenja. Tako živimo već tri godine i ne možemo očekivati da se sve promijeni u jednom danu’, rekao je Sekulić.
Što se tiče analize savjetodavne tvrtke Deloitte o isplativosti, Sekulić je potvrdio da su sindikati uključeni u cijeli proces, no zabrinjava ga činjenica da Deloitte još uvijek nema nikakva saznanja o poslovanju sisačke rafinerije. Ako se želi nešto unaprijediti, nastavlja Sekulić, trebali bi imati pokazatelje kako rafinerija danas radi. Sindikati su, kaže, predložili pokretanje nekih ugašenih postrojenja koja, uz primarnu preradu, mogu poboljšati financijski aspekt sisačke rafinerije, te su podsjetili na projekt razvoja svih segmenata INA-e s početka 2000.-ih godina i tražili da se analizira tadašnje stanje, projicira u današnje ta da se vidi koliko bi koštali završetak modernizacije obje rafinerije i širenje na tržištu.
Sekulić kaže kako Stožer i sindikati pozdravljaju odluku Vlade o otkupu dionica INA-e. Prilikom jučerašnjeg boravka premijera Andreja Plenkovića u Sisku došlo je samo do kraćeg susreta, no sastanak je, nastavlja Sekulić, u neko dogledno vrijeme potreban.
Plenković je, međutim, prilikom posjeta sisačkoj rafineriji, porazgovarao s predsjednikom uprave INA-e, Zoltanom Aldottom i suradnicima, koji su ga upoznali s trenutnim stanjem u rafineriji, poslovnim planom i aktivnostima.

‘Cilj nam je da INA bude vertikalno integrirana kompanija koja koristi nalazišta plina i nafte, koja ima dobro funkcionirajuće modernizirane rafinerije i kvalitetnu maloprodajnu mrežu te da na taj način doprinosi energetskoj sigurnosti Hrvatske’, zaključio je Plenković.

najčitanije