Plan urbane mobilnosti Grada Siska na javnom uvidu do 23.prosinca

imp

Plan urbane mobilnosti Grada Siska danas je imao svoje javno izlaganje i predstavljanje Siščanima. Na javnom uvidu je do 23. prosinca pa ga možete i vi sami prokomentirati i donijeti neke svoje ideje.
Jedan od planova je da će cijela druga ulica kroz tri faze do 2030. postati pješačka zona. „2017.godina donosi završetak koncepta Pješačke zone. 2020. donosi proširenje Pješačke zone do Ulice Ljudevita Posavskog, a 2025. do 2030. cijela Radićeva će biti do kolodvora pješačka zona i nakon toga razmatranje pothodnika ispod kolodvora. Ako bi to arheološka nalazišta blokirala onda ide izgradnja arhitektonski atraktivnog nathodnika. Znači grad Sisak s centralnom pješačkom zonom u drugoj ulici, prometni tokovi motornog prometa periferno na prvoj i trećoj uz promjenu u regulaciji i stvaranje sigurnijeg i protočnijeg prometa u centru grada. I još što je jako bitno za centar grada, a to nije vezano uz ikakve rokove, nego kada prilike budu omogućavale da se uz željeznički napravi još jedan most preko Kupe što je apsolutno potrebno. Kad bi se taj most izgradio onda bi središte grada odahnuo i tek bi onda mogli reći da u središtu grada imamo održivi promet.“ – rekao nam je Marko Šoštarić s fakulteta Prometnih znanosti, autor Plana urbane mobilnosti Grada Siska.
Kako se uz ostalo u studiji ističe, cilj je smanjiti broj putovanja korištenjem osobnih vozila u gradskom prometu te postići promjenu u raspodjeli putovanja u korist javnog gradskog prijevoza i nemotoriziranih načina putovanja.
Želja je napraviti napraviti Sisak po mjeri čovjeka ističe gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pa poziva sve da kažu svoje prijedloge i mišljenja o studiji. „ Potzivam što više Siščana i Siščanki da se uključe u raspravi te da sve svoje ideje, prijedloge, sugestije i želje što prije iskomuniciraju prema nana kako bi se eventualno mogli ugraditi u finalni izgled same strategije, a kojoj će prethoditi i izrada Studije utjecaja na okoliš.“ – kaže Ikić Baniček.
Javni uvid je moguć do 23.prosinca u Gradskoj vijećnici a Plana urbane mobilnosti Grada Siska možete pronaći ovdje.

najčitanije