Plaketa „Zlatne ruke“ u rukama Predraga Dorosulića

imp

Hrvatska Obrtnička Komora Zlatne Ruke Dorosulić

Svečanom Akademijom na kojoj su najzaslužnijim hrvatskim obrtnicama i obrtnicima dodijeljena najviša priznanja, Statua i Plaketa „Zlatne ruke“, i ove je godine tradicionalno obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore, spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, kada su hrvatski obrtnici prvi put dobili svoj zakon – Zakon o obrtu, ali i svoju Komoru.
Najveća godišnja svečanost Hrvatske obrtničke komore ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a uz brojne visoke uzvanike svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović te potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 

„Iznimno cijenimo rad hrvatskih obrtnika, kojih je sada više od 107 tisuća te ih smatramo temeljem društvenog napretka. Mi u Vladi vodimo računa o tome koliko su obrtnice i obrtnici važna sastavnica hrvatskog gospodarstva i koliki je njihov doprinos društvu općenito. Posebno mi je drago da smo u razdoblju od sedam godina našega mandata doživjeli porast broja aktivnih obrta za 43 posto, što znači da kontinuirano ulažemo i potičemo poduzetničko ozračje u društvu“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković prilikom obraćanja na svečanoj Akademiji.

 

hrvatska obrtnička komora zlatne ruke 1

 

Najprestižnije priznanje Hrvatske obrtničke komore – Statua „Zlatne ruke“ s poveljom, koja se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, ove je godine pripala petero hrvatskih obrtnica i obrtnika. Među laureatima ove vrijedne nagrade ovom su se prigodom našli Miro Čaržavec, vlasnik obrta za radove, proizvodnju i trgovinu „Čaržavec“ iz Velikog Trgovišća, Ines Kinkela, vlasnica ugostiteljskog obrta „Kinkela“ iz Matulja, Blaženka Omrčanin, vlasnica cvjećarsko-trgovačkog obrta „Frezija“ iz Vinkovaca, Franjo Trumbetaš, vlasnik limarsko-instalaterskog i proizvodnog obrta „Bovje“ iz Zagreba te Dragan Žambok, vlasnik obrta za bravarsko-kovačke usluge i proizvodnju „ŽAMBOK 3 TH X 1903-1“ iz Ruščice.

 

U sklopu programa svečane Akademije odaje se priznanje i novim majstorima i majstoricama koji su u proteklih godinu dana položili majstorski ispit, a u njihovo ime nagradu je preuzeo majstor dimnjačar Leonardo Vitković te se obratio nazočnima: „Iznimna mi je čast u ime svih majstorica i majstora zahvaliti svima koji su omogućili ovoj generaciji da bude dio obrtničke obitelji. Nadam se da ćemo uz svoj rad i trud biti motivacija idućoj generaciji majstora, kao što su naši prethodnici bili nama. Trudit ćemo se svojim radom i znanjem obavljati naš posao najbolje što možemo.“

 

 

hrvatska obrtnička komora zlatne ruke dorosulić

                            Foto – Obrtnička komora SMŽ

 

Osim Statue i Majstorske diplome dodijeljena je i Plaketa „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem koju su ove godine primili Predrag Dorosulić, vlasnik uslužnog obrta „INTER-GIPS“ iz Siska, Anita i Josip Grofelnik, vlasnici obrta proizvodnje, trgovine, usluge i ugostiteljstva „Grofelnik“ iz Pregrade, Čedomir Matovina, vlasnik stolarskog obrta „Pogrebna oprema“ iz Garešnice, Dominik Meštrić, vlasnik ugostiteljskog obrta „Lovac“ iz Presečnog, Josip Perković, vlasnica obrta „Perković“ iz Slatine, Antonija Soža, vlasnica frizerskog salona „Blondie“ iz Šibenika, Zlatko Špiranec, vlasnik obrta za izvođenje soboslikarskih i ličilačkih radova „Špiranec“ iz Požege i Joso Vrkljan, vlasnik ugostiteljskog obrta „Barbara“ iz Gospića.

 

hrvatska obrtnička komora zlatne ruke 2

 

Na svečanoj Akademiji upriličena je i dodjela Nagrade „Šegrt Hlapić“ koju HOK dodjeljuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Tom prigodom najboljim je učenikom strukovne škole proglašen Krešo Gudić, koji se školuje za zidara u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ i Križevcima. Najboljom strukovnom školom proglašena je Srednja strukovna škola Vinkovci, a nagrada za najboljeg mentora mladih obrtnika dodijeljena je Tomislavu Čabraji, vlasniku obrta „ELEKTRO TEAM“ iz Vidovca kod kojeg je na naukovanju bio 51 učenik.

 

 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil u svom je obraćanju čestitao dobitnicima te zahvalio hrvatskim obrtnicama i obrtnicima na hrabrosti, marljivosti i ljubavi s kojom pristupaju svojem poslu, na njihovom doprinosu očuvanju tradicije te doprinosu razvoju hrvatskog gospodarstva. „Danas nas je oko 107 tisuća i zapošljavamo više od 215 tisuća ljudi, 7 % nas je više u odnosu na prošlu godinu. Samo u svibnju imamo 1.305 obrta više. Riječ je o ogromnoj snazi koja raste i jednom od najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva.“, zaključio je te pozvao predstavnike Vlade i državnih institucija da aktivno i zajednički rade na unapređenju okruženja za poslovanje domaćih obrtnika.

 

 

 

Izvor i foto – Hrvatska obrtnička komora

najčitanije