Pijesak iz Azije onečistio sisački zrak

kh

Sisak je uz mnoge hrvatske gradove danas bio među najzagađenijim gradovima na svijetu.

Najveće zagađenje zraka lebdećim česticama zabilježeno je u 14 sati kada je na mjernoj postaji Sisak 1 uhvaćeno gotovo 340 mikrograma lebdećih čestica po metru kubnom. Normalna razina je 50 µg/m3 tijekom 24 sata, odnosno 40 µg/m3 tijekom kalendarske godine.

Iako iz DHMZ-a nisu naveli razlog onečišćenja, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” je objavio kako je riječ o pijesku iz pustinje u Aziji udaljene od Hrvatske tri i pol tisuće kilometara.

– Tijekom današnjeg dana zabilježene su neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica. Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ poručuju javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva. – priopćeno je na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Građanima se u preventivnu svrhu preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva, da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru.

najčitanije