Peticija za zatvaranje odlagališta otpada Goričica

imp

261020211635289020.jpeg

Inicijativa za zatvaranje odlagališta Goričica u Topolovcu od 15. kolovoza kreće u akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom traže zatvaranje i saniranje odlagališta Goričica najkasnije do 2017.godine. Također od Županije i resornog Ministarstva traže da se konačno odredi lokacija za Županijski centar gospodarenja otpadom.

Prikupljanje počinje na tradicionalnom Turniru ulica u Topolovcu za Veliku Gospu, nastavit će se sljedeći tjedan u samom mjestu, a sljedećih dana peticija će se moći potpisati na nekim mjestima u Sisku. Postoji i on line peticija na Facebook stranici Topolovac EU, a obje možete potpisati do 31.kolovoza.

Tekst peticije prenosimo u cijelosti:

Potpisivanjem ove peticije tražimo zatvaranje i saniranje odlagališta Goričica u Topolovcu najkasnije 2017. godine kada istječe trenutno važeća dozvola. Osim navedenog protivimo se izdavanju okolišne dozvole. Od nadležnih u Sisačko-moslavačkoj županiji i Ministarstvu zaštite okoliša tražimo da se konačno odredi lokacija za Županijski centar gospodarenja otpadom. Najvažniji razlozi za sve navedeno su:

  • Odlagalište je službeno u funkciji 27 godina, mislimo da je to više nego predugo.
  • Samo dio odlagališta je uređen, nikad nije provedena sanacija dijela koji zadire u vode Stare Save.
  • Odlagalište se nalazi neposredno uz rijeku Savu, u ekološkoj mreži i vodonosnom području te pod stalnom prijetnjom poplave.
  • Procjedne vode se za visokog vodostaja miješaju s vodom iz Stare Save.
  • Područje voda stajaćica Stare Save i Tišine trebaju postati sportsko-rekreacijska zona.

Svojim potpisom izražavamo svoje neslaganje i dajemo na znanje nadležnima da se ovako važne odluke, kao što je okolišna dozvola i moguće proglašenje odlagališta Goričica županijskim centrom za gospodarenje otpadom, ne mogu donositi potiho i bez pristanka mještana.

Inicijatori peticije: Mjesni odbor Topolovac, Sportsko-ribolovna udruga Hrvatski dragovoljac 1990., DVD Topolovac i skupina mještana Topolovca.

 

najčitanije