Perivoj ispred Gimnazije nosi ime Tee Benčić Rimay

st

261020211635250480.jpeg

Perivoj ispred sisačke Gimnazije nova je javna povšina nazvana po jednoj zaslužnoj Siščanki. Ime Tee Benčić Rimay, profesorice Hrvatskog jezika, pjesnikinje i književne teoretičarke, od danas se nalazi i na ploči ispred parkića u kojem svoje slobodne minute provode učenici škole iz koje je profesorica Benčić Rimay ispratila brojne generacije.
Upravo je iz Gimnazije Sisak krenula inicijativa da se više javnih površina nazove po zaslužnim ženama, rekla nam je profesorica Marijana Milas.
‘Samo je nekoliko ulica i javnih površina nazvano imenima žena, pa je ideja bila da zajedno sa sugrađanima i sugrađamkama stvorimo listu imena koja će se ubuduće uzeti u obzir. Grad Sisak je imao sluha i podržao našu inicijativu.’
Čast da otkrije novopostavljenu ploču dobila je prva žena grada, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, nekad i sama učenica profesorice Benčić Rimay.
‘Bila je osoba koja nije prenosila isključivo znanje o književnosti, bila je aktivistica i feministica koja je učila mlade da budu samopouzdani, slobodnomisleći i kritički promatraju svijet oko sebe’, rekla je gradonačelnica.
Već četvrtu godinu dodijeljuje se i književna nagrada Tea Benčić Rimay, tako da je reakcija Grada Siska na inicijativu gimnazijalaca još jedno priznanje za prerano preminulu sisačku heroinu.

najčitanije