Otvoren Islamski kulturni centar u Sisku!

imp

Hrvatska je primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana, rekao je danas, pred nekoliko tisuća vjernika, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom otvaranja Islamskog centra u Sisku koji nosi njegovo ime.

Erdogan je na otvaranju nove džamije u Sisku rekao da je tijekom njegovog prošlog posjeta Hrvatskoj prije šest godina Europi i svijetu poslana „poruka protiv diskriminacije, tolerancije, islamofobije i ksenofobije”, dodajući kako se takve poruke „o prijateljstvu, bratstvu, miru i suživotu” šalju i danas.
„To nije slučajno jer je Hrvatska primjer zemlje u Europi i svijetu u pogledu slobode, blagostanja, poštovanja i prava muslimana”, naglasio je turski predsjednik napominjući „Ova sloboda ne odnosi se samo na našu muslimansku braću nego i druge vjere i kulture u Hrvatskoj.“
Naglasio je da je nova džamija simbol „uzornog položaja i multikulturalnosti Hrvatske”.

Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je, zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva, ostvaren u posljednje tri godine. Islamski kulturni centar, bit će otvorenog tipa i dostupan svim građanima.

Objekt ima ukupno 2349,70 četvornih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi džamija (molitveni prostor) površine 600 četvornih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnica s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostore edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će koristiti svi građani. Tako će se već ovog vikenda organizirati dan otvorenih vrata.

Otvarajući Islamski kulturni centar koji nosi njegovo ime, turski predsjednik Erdogan je rekao da Ankara nikad nije zaboravila na svoju „braću i prijatelje s kojima dijeli zajedničku povijest, ljudske i kulturne veze” u regiji.
„U našim srcima nikad nismo odvajali Sisak od Amasye, Petrinju od Burse, Zagreb od Ankare, Sarajevo od Istanbula i Mostar od Rizea”, rekao je Erdogan i zahvalio Hrvatskoj na pruženoj pomoći u borbi protiv razornih šumskih požara u Turskoj te izrazio sućut obiteljima poginulih u potresima koji su pogodili Baniju, nakon kojih je Ankara poslala izdašnu pomoć.

 

Erdogan je centar tvorio zajedno s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je rekao kako je u Sisku u četvrtak otvoren „spomenik kulture, modernosti, islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj”, demokratskoj zemlji otvorenoj za „sve ljude dobre volje, svih vjera i zdravih svjetonazora”.

Milanović je govorio o poginulim braniteljima iz redova Bošnjaka koji su „stali u obranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom”.
„Ako nas oni sad gledaju, a vjerujem da nas gledaju, ovaj Islamski centar je spomenik njihovoj hrabrosti, patriotizmu, vjeri u bolje sutra i domovinu”., rekao je predsjednik Milanović.

Na otvaranju IKC-a bili su prisutni brojnih politički i vjerski visoki dužnosnici Republike Hrvatske, Republike Turske, zaljevskih i ostalih zemalja.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak, Alem efendija Crnkić uvodno se zahvalio svima koji su došli na otvorenje. „Današnjim otvorenjem džamije Islamskog centra božjom voljom ispunjavamo najdugovječniji višegeneracijski san sisačkih Muslimana koji traje više od 50 godina. Radosni, jer smo ispunili emanet plemenitih ljudi koji su proteklih 50 godina gradili i čuvali džemat kao najveću vrijednost, u ovim svečanim trenutcima prisjećam se svojih prethodnika, čestitih imama koji su dali svoj veliki obol, doprinos, a posebno se prisjećam svog učitelja imama Fuada efendije Karage koji je bio najbliži ostvarenju ideje o džamiji, odabirući ovu lokaciju i predajući mi emanet da nastavim dalje, kao što mi je predao emanet da budem njegov nasljednik imam u Sisku“, rekao je Crnkić.

 

Dodaje kako je džamija Islamskog centra otvorena za sve sugrađane. „Otvorenjem džamije Islamskog centra poklanjamo našem gradu novu vizuru, arhitektonsko zdanje koje raskošnošću kupole odražava vedrinu i pozitivan duh ovoga grada, ali i bliskošću s glavnom prometnicom simbolizira inkluzivnost prema društvenoj zajednici koja Islamski centar može prepoznati kao trajno zajedničko dobro i prijateljsku destinaciju gdje ćemo osnaživati spoznaju jednih o drugima i našeg prijateljstva“, dodaje Crnkić i ističe kako je privilegija biti imam u gradu gdje se svi sugrađani vesele otvaranju džamije.

 

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalila se svima koji su ugradili dio sebe u ovaj projekt.
Sisački biskup monsinjor Vlado Košić pozvao je na daljnje širenje dobrih odnosa, razumijevanja i zajedničko zalaganje za svetost života, za obitelj i vjeru u Sisku, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu. „Muslimani i kršćani danas osobito trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskog života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijelog svijeta. Vjernici trebaju društvo prožimati duhovnošću i unositi u njega moralne principe, ali ne smiju dozvoliti da politike njima manipuliraju…Kao što muslimani u većinski katoličkoj Hrvatskoj imaju sva vjerska i nacionalna prava, tako želimo da i katolici u Bosni i Hercegovini gdje su autohtona manjina u odnosu na muslimane imaju sva ta ista prava te žive u ravnopravnosti i zajedništvu s pripadnicima većine“, kazao je Košić.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je kazala kako je ovo veliki kulturni i religijski događaj za cijelu Hrvatsku. „Svaka nova građevina koja je posvećena molitvi, osobnom i kolektivnom, duhovnom i kulturnom razvoju i rastu, novo je rasadište dobrote, humanosti i zajedništva. Otvarajući danas Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku, stoga smo posebno sretni što će te nove institucije kao i ostali vjerski centri, poput našeg Islamskog centra u Zagrebu, okupljati ne samo vjernike svoje vjere, nego i promicati međureligijski dijalog te tako privući sve ljude dobre volje, koji su vrednujući svoju vjeru, svjesni dobrobitosti različitosti koja obogaćuje svako društvo. Želim da ovo zdanje zaživi kao novi dom i okupljalište naših sugrađana muslimanske vjere, gdje će se njegovati mir i zajedništvo na dobrobit cijele Hrvatske i naših prijateljskih zemalja“, kazala je između ostaloga Obuljen Koržinek.

 

“Događaji, kakav je današnji, bude u nama nadu da vjera ima svoje putove do srca ljudi, da je naše bratstvo moguće uprkos svim silama koje ga napadaju”, izjavio je na otvaranju džamije i Islamskog centra u Sisku reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji predvodi delegaciju koju čine muftije iz Bosne i Hercegovine i mešihata Islamske zajednice u domovinskim zemljama i dijaspori.

“Mi pripadamo jedni drugima i, kao što je zapisano u našim svetim knjigama, kada jedan trpi, svi trpe; kada se jedan raduje, svi se raduju. Puno je više onoga što nas zbližava od onoga što nas dijeli”, kazao je reisul-ulema i istaknuo da najveći izazov treba biti širenje ljubavi i mira među ljudima, te da se ne smije dozvoliti da nesreće to obeshrabre.

 

 

Muftija Mešihata Islamske zajednica u Hrvatskoj Aziz Hasanović na ceremoniji je rekao da je otvorenjem Islamskog kulturnog centra grad Sisak dobio unikatni vjerski objekt te se na „svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno i u zajedništvu”.

Nekoliko minuta dugu zahvalu svima koji su doprinijeli izgradnji džamije, Hasanović je završio zahvalom Erdoganu „čije će ime od danas biti uklesano u temelje naše zajednice”.
“Njemu je posvećen ovaj centar jer ga bez njega ne bi ni bilo”., rekao je Hasanović.

 

Ono što je zanimljivo za sisački Islamski kulturni centar je kako će ona biti prva eko džamija u ovom dijelu Europe. Uz LED rasvjetu, te dizalice topline za grijanje i hlađenje, na ravnom dijelu krova ima postavljene solarne panele i fotonaponske ćelije snage 30 kW koje će proizvoditi električnu energiju i pokrivati sustav grijanja. U ovom vremenu velikog rasta cijene energenata to će se svakako isplatiti, a efendija najavljuje i mogućnost podizanja dodatne manje solarne elektrane pokraj samog objekta.

 

Svi zainteresirani ovog vikenda, u subotu i nedjelju, u vremenu od 13.30 do 18 sati, u sklopu dana otvorenih vrata mogu posjetiti Islamski kulturni centar.

 

 

 

Album fotografija s otvorenja IKC-a

 

najčitanije