Otvoren Centar kreativne industrije – CIKS

imp

251020211635199401.jpeg

U Sisku je sinoć otvoren Centar kreativne industrije – kreativni inkubator Sisak.
Centar kreativnih industrija – kreativni inkubator Sisak projekt je unapređenja poduzetničke poslovne infrastrukture u gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji koji povećava opseg i dostupnost usluga poduzetničkih potpornih institucija.

ciks otvorenje 4 ciks otvorenje 3 ciks otvorenje 2
Centar kreativne industrije Sisak (CIKS) se nalazi u Ulici Stjepana i Antuna Radića 20, na 950 m2 površine objekta s aktivnostima – potpore i razvoja poduzetništva u području kreativne industrije. Očekuje se da će ponuđenu infrastrukturu koristiti više od sto poduzetnika. U sklopu infrastrukture nalazi se 9 ureda za inkubaciju za ukupno 34 poduzetnika – CIKS CREATIVE INCUBATION, zatim Coworking prostor za inkubaciju 32 poduzetnika – CIKS CREATIVE COWORKING, te virtualno članstvo koje nema ograničenja za poduzetnika – CIKS VIRTUAL OFFICE.
Centar kreativne industrije skraćenog naziva CIKS, projekt je Grada Siska koji ima za cilj aktivno pomoći kreativnim poduzetnicima.
„Ovdje u centru grada danas otvaramo mjesto susreta, razvoja novih ideja i umnožavanja poduzetnika, otvaramo mjesto koje je sigurno pravi antipod nekadašnjoj zgradi stranaka. Upravo poduzetnicima, kreativcima, početnicima i onima koji su u potrazi za vlastitim ostvarenjima pomagat ćemo u njihovim koracima do stabilnog rasta, održivog poslovanja i trajnog razvoja. Kreativcima ćemo omogućiti ulazak u poduzetništvo, uz njih upoznati istomišljenike, a najviše od svega stvarati pozitivno okruženje za rast. Pri tome mi ćemo biti pokretač promijene koja će stvoriti budućnost, onu u kojoj svojoj djeci možemo pogledati u oči. Za kraj zahvaljujem svima koji su svojim predanim radom i trudom doprinijeli uređenu ove zgrade, koja će bez sumnje postati još jedan prepoznatljivi simbol i zaštitni znak našeg grada. Dobrodošli u CIKS“, rekao je na otvorenju CIKS-a direktor Luka Vukelić

ciks otvorenje 6 ciks otvorenje 5

Na otvorenju Centra kreativne industrije nazočila je i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček koja je tom prilikom istaknula kako je Grad Sisak završetkom Centra kreativnih industrija postao jedan od gradova koji mogu ponuditi iznimne uvjete za inkubiranje najmodernijih industrija u kreativnom sektoru.
„Vizija je da se prostori koji su se koristili periodički možda jednom tjedno ili dvaput mjesečno mogu pretvoriti u nešto što će 24 sata biti u funkciji, nešto što će kreirati nove vrijednosti, proizvoditi nove kreativne ideje i kreativne uspjehe i što će se kvalitetno nadograditi na nešto što već postoji u gradu Sisku – izvrsna Srednja Tehnička škola, fenomenalan Metalurški fakultet, odličan PISAK. Sve su to ekipe kreativaca, neki projekti i industrije koje će nam poslužiti da kroz partnerski odnos ovo nadogradimo. Željeli smo u ovim teškim i izazovnim vremenima izaći maksimalno ljudima u susret na način da je prva godina u potpunosti sufinancirana, druga godina 75% sufinanciranje svih troškova, treća godina 50% i četvrta 25%. Mislim da Grad Sisak može taj teret iznijeti, a da će svim kreativcima, bilo da su iz područja multimedija, glazbe, kulture ili bilo kojeg segmenta, to koristiti i dati im upravo taj prvotni iskorak da ne moraju razmišljati o plaćanju režija, o troškovima hladnog pogona, nego se koncentrirati na razvoj svoje ideje i svog proizvoda.“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Svi uredi opremljeni su stolom i stolicom, mogućnošću korištenja novih laptopa, a svaka soba je opremljena i klima uređajem. CIKS uz sve navedeno ima konferencijsku dvoranu koja može primiti 40 osoba i CIKS SALON za brainstorming i druženje za 8 osoba. Na prvom katu gdje su konferencijska dvorana i salon, nalaze se i Laboratorij za multimedijalnu produkciju, te 3D Laboratorij.
Projekt je vrijedan 12,3 milijuna kuna za koji je Gradu Sisku za rekonstrukciju postojećeg objekta odobreno više od 9,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a započet je 2018.godine.

ciks 5 ciks 4 ciks 3 ciks 2 ciks 1

Ciljane skupine projekta Centra kreativne industrije su poduzetnici Siska i županije koji će dobiti novu poduzetničku infrastrukturu, a kojima je interes povećati svoje poslovne aktivnosti i konkurentnost kroz usluge i proizvode CIKS – a. Za poduzetnike s kreativnim idejama, najveći benefit je da će u gradu Sisku postojati mjesto koje će odgovoriti na potrebe kreativnih poduzetnika za koje znamo da ih u Sisku ima mnogo. Kao buduće korisnike CIKS-a vidimo primarno kreativce s područja Siska i Sisačko-moslavačke županije kojima je ova aktivnost i namijenjena, međutim dobrodošli su i poduzetnici iz ostalih županija ako će biti mjesta za aktivnost inkubacije poduzetnika. Za aktivnost co-workinga i virtualnog poduzetništva dobrodošli su svi kreativci.

U sklopu Završne konferencije održano je niz predavanja vezanih za kreativnu industriju, koja su zbog epidemije Covida-19 emitirana na mrežnoj i Facebook stranici CIKS-a. Neke od tema su bile definicija procesa inovacije, google paket usluga za digitalni marketing, društvene mreže u službi kreativne industrije, benefiti kreativnog poduzetništva i još mnoge druge zanimljive teme.
Predavači su bili Korado Kolarević (Zvjezdarnica Višnjan), Vice Božić (konzultant GoAds), prof.dr.sc Mirko Palić, Nina Đurđević, Simona Goldstein i Hermes Arriaga ( Impact HUB Zagreb).
Posljednji u nizu govorio je Saša Cvetojević i to na temu važnosti kreativne industrije u razvoju gospodarstva.

Nakon svečanog otvorenja program se nastavio Festivalom kreativne energije na kojem su posjetitelji imali priliku pogledati Cirkoramu (performans suvremenog cirkusa Industrija slobode), 3D mapping prostora (na pročelju zgrade CIKS-a)te uživati u virtualnom koncertu uz Nipplepeople i programu DJ-a Saše.

Više informacije o Centru kreativne industrije možete pronaći na www.ciks.hr.

najčitanije