OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće u Mariboru

sisakportal-hr

261020211635292095.jpeg

Učenici viših razreda OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, predsjednica Školskog odbora Ljiljana Slunjski te učiteljice Dubravka Granulić i Mirjana Čubaković sudjelovali su sredinom svibnja, na završnici godišnjih projekata u Mariboru.

Učiteljice Dubravka Granulić i Marjeta Bunford Selinšek, radile su na eTwinning projektu “Critical minds&Social Skills 4 Teens – Kritički umovi i društvene vještine za tinejdžere”. Cilj ovog projekta je poticanje učenika osmih razreda na kritičko mišljenje prema društvenim problemima koji ih svakodnevno okružuju.

Tako su učenici čitali djela nacionalnih autora koja su na engleskom jeziku kroz prezentacije predstavili jedni drugima na svojoj digitalnoj platformi TwinSpace, a putem svoje Facebook grupe, virtualno su se družili i razmjenjivali iskustva.
Na samoj završnici projekta učenici iz Hrvatske, svojim su slovenskim domaćinima prikazali dramsku igru po knjizi Nade Mihelčić “Zeleni pas” i družili se sa književnicom Nelom Kodrič Filipič.

Knjižničarka Mirjana Čubaković i njezina slovenska kolegica Mirjam Klavž Dolinar , u projektu Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granice, čitale su naglas sa učenicima viših razreda nacionalna djela svojih susjeda.
U Sloveniji su se čitale “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, a u Hrvatskoj “Hotel sem prijeti sonce”, “Bucka”, “Sama kod kuće” i “Kebarie”.
Učenici su osim čitanja i pripreme za završnicu kroz projekt istraživali povijesne, kulturne i prirodne znamenitosti Hrvatske i Slovenije. Na susretu u Mariboru jedni su drugima predstavili svoje škole i kraj iz kojeg dolaze a zatim djela koja su čitali kroz pjesmice, ilustracije, prezentacije, plakate, te pogledali dramatizacije “Hlapića” i “Bucke”.

U turističkom razgledavanju Maribora, drugog po veličini grada u Republici Sloveniji, učenici su posjetili Gradski muzej, najpoznatije trgove, najpoznatije građevine, spomenike generalu Rudolfu Maistru i književniku Josipu Jurčiču, Kužni stup, Prvostolnicu svetog Ivana Krstitelja, Franjevačku baziliku Majke milosrđa, Dječju knjižnicu te najstariju vinovu lozu na svijetu koja se nalazi uz samu rijeku Dravu.

Projekti se nastavljaju i iduće godine kada će domaćin biti OŠ “Budaševo-Topolovac-Gušće”.