Ornitološki centar u Čigoću

ibb

Grad Sisak i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje krenuli su u zajednički projekt revitalizacije Donje Posavine, koji uključuje izgradnju ornitološkog centra u Čigoću. I kod realizacije ovog projekta jedna od namjera Grada Siska je maksimalno iskoristiti mogućnosti koje pružaju europski fondovi, ali i potencijal tog dijela grada, koji je dugi niz godina bio zapostavljen – kaže gradonačelnica Kristina Ikić Baniček:
”Ovaj projekt sastoji se od ornitološkog centram koji bi u potpunosti zadovoljio sadržaje i turističke i istraživačke i sadržaje iz područja kulturne baštine, nešto što bi dalo ne samo jednu novu vizuru nego i novu vitalnost prostoru ne samo Čigoća nego cijelog tog prostora sisačke Posavine. Očekujemo da kroz taj projekt svoje proizvode plasiraju i svi drugi u Donjoj Posavini koji žele nešto ponuditi posjetiteljima”, kaže gradonačelnica, dodajući kako bi revitalizacija tog dijela Siska, ujedno trebala predstavljati i više gostiju u samom gradu: ”Ujedno privlačimo ljude da, kada su u Donjoj Posavini u posjetu ornitološkom centru, ujedno pogledaju i Holandsku kuću i Siscia In Situ i sve ostale vrijedne stvari koje Sisak nudi”.

ornitološki sporazum

Projekt, čija se vrijednost procjenjuje na 30-ak milijuna kuna, objedinjuje turizam, zaštitu prirode i kulturne baštine, ali i identiteta Donje Posavine, podržava i Ministarstvo kulture: ”Ministarstvo kulture financira pojedinačne obnove tradicijskog graditeljstva, kako u Čigoću, tako i na području cijelog Lonjskog polja. Podržavamo ovakve projekte koji stanovništvu omogućavaju razvoj, jer važno je da se stanovništvo zadrži na tom području, kako bi sve funkcioniralo”, kaže Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture.

Ornitološki centar u Čigoču bit će smješten na rubu naselja, na površini od oko 4, 5 Ha, na kojoj se nalazi i vrijedan primjer graditeljske baštine, Kurija Oberhofer-Hangi s gospodarskim kompleksom, koja će se obnoviti u sklopu projekta. Parcela predviđena za ornitološki centar veličinom dopušta niz sadržaja – od svojevrsnog kampa za smještaj posjetitelja do prostora koji bi omogućio održavanje kulturno-zabavno-edukativnih programa i okupljanje većeg broja ljudi.
A odabir Čigoča kao domaćina ornitološkom centru Lonjskog polja, između ostalog, ima temelj i u popularnosti ovog naselja: ”U našoj analizi posjećenosti Lonjskom polju , samo naselje Čigoć izaziva nešto više od 60 posto interesa kod posjetitelja. Kada govorimo o organiziranim, a samim time i evidentiranim posjetama Parku prirode, radi se o 12 do 15 tisuća godišnje. Onda možete izračunati koliko je velik interes za to naše malo mjesto”, kaže ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Ivor Stanivuković.

A obzirom da projekt objedinjuje nekoliko aspekata – razvoj kontinentalnog turizma, zaštitu kulturne baštine i zaštitu prirode, svakako ulazi u konkurenciju za bespovratna sredstva Europske unije. Prema riječima direktora Sisak projekata Julija Katančevića, ovakav projekt otvara mogućnost za financiranje iz najmanje 5 izvora iz Europskih fondova.

najčitanije