Održana Zelena čistka na Ciglarskoj grabi

mradenovic

251020211635204501.png

Brojni sisački volonteri i ove su godine zasukali rukave kako bi očistili grad od otpada. Grad Sisak i ove se godine uključio u globalnu akciju jednodnevnog čišćenja divljih odlagališta otpada. U subotu se u  Hrvatskoj još jednom provela  nacionalna kampanja pod nazivom „Zelena čistka“.

Snimka zaslona (20)„Sisak je jedan od rijetkih gradova koji ima brojne zelene volonterske akcije kojom uljepšavamo svoj okoliš cijele godine. Zelena čistka je akcija na razini cijele Hrvatske, pa smo se i mi pridružili, iako cijele godine uređujemo okoliš. Tu su učenici iz OŠ Braća Ribar, pomažu nam i ronioci iz RK Sisak koji skupljaju otpad, a travu oko grabe pokosila je ekipa iz Zajednice ribičkih udruga. Mislim da će nam Ciglarska graba koju svi rado posjećuju zasjati novim sjajem. Osvježili smo drvene elemente, popravit će se roštilji. Nije potreban nekakav poseban razlog, nisu potrebna ni velika sredstva, ali mislim da je u zajednici važno njegovati da je sve ovo naše i da o tome treba brinuti“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja se priključila akciji.

Ideja o akcijama jednodnevnog čišćenja krenula  je 2008. godine iz  Estonije, kada je jedna građanska inicijativa organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada.

Iz Estonije se ideja o takvim akcijama krenula širiti te danas globalni pokret okuplja 112 zemalja, a u 198 do sad organiziranih akcija čišćenja sudjelovalo je preko 14 milijuna volontera.

najčitanije