Održana učenička deliberacija u Sisku

imp

Debata Sisak 1

Državni arhiv u Sisku bio je domaćin učeničke deliberacija koju je organiziralo Hrvatsko debatno društvo u suradnji s Gimnazijom Sisak.
Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procjepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva.

debata sisak 5

U projekt je od rujna 2022. uključena i Gimnazija Sisak te su u protekloj školskoj godinu učenici i učenice Gimnazije zajedno s nastavnicom Katarinom Dobrenić Bunjen bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja (uz podršku mentorice Marte Keča). Debatni model podrazumijeva osnaživanje učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti. Na deliberaciji su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemima koji ih muče te predložiti rješenja.

debata sisak 4

Učenici Gimnazije Sisak danas su predstavili svoju ideju Centra znanja i vještina koji bi htjeli realizirati na području Sisačko-moslavačke županije. Kroz deliberaciju pokazali su potrebe centra u kojem bi mladi dobivali dodatna znanja i vještine, ali i unaprjeđivali svoja dosadašnja znanja radionicama koje bi provodili stručnjaci. Teme radionica koje predlažu su raznolike, od umjetničkih pa sve do zdravstvenih i digitalnih te bi bile dostupne svim mladim ljudima, a ne samo učenicima gimnazije. Na taj način su ne samo pokazali zainteresiranost za ovu inicijativu, već i pravu potrebu za ovakvim programom u svojoj lokalnoj zajednici.

debata sisak 3

„U javnoj deliberativnoj raspravi su sudjelovali učenici navedene škole, ravnatelj škole te zainteresirana javnost.
Zahvaljujemo svim okupljenima, a posebno ravnatelju, nastavnicima i nastavnicama koje su pružale podršku učenicima i koje su dale konstruktivnu povratnu informaciju, što su sudjelovale i podijelile znanje, informacije i dobru volju za rješavanje uočenih problema u lokalnoj zajednici. Pozitivni smo da će do zajedničkog zadovoljavajućeg rješenja i doći. Deliberacija u Sisku bila je 24. i posljednja u sklopu projekta.“, poručili su organizatori.

debata sisak 2

Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

 

Foto – Hrvatsko debatno društvo

najčitanije