Održana je druga u nizu radionica projekta “Neposrednom potporom do izjednačavanja u mogućnostima“

pm

261020211635280995.jpeg

Dr.sc. Gordana Buljan Flander, psiholog, psihoterapeut i stalni sudski vještak, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, održala je drugu radionicu na temu “Emocionalni razvoj – važnost bihevioralne privrženosti kod djece“. Radionica održana u četvrtak,  9.travnja u Hotelu Panonija, dio je projekta “Neposrednom potporom do izjednačavanja u mogućnostima“ financiranog iz strukturnih fondova Europske unije. Projekt provodi Grad Sisak s partnerima poduzećem Sisak projekti d.o.o., udrugom Društvo Naša djeca Sisak te osnovnim školama na području grada Siska. Vrijednost ovog projekta iznosi 1.780.793,33 HRK, pri čemu je zaposleno 36 pomoćnika u nastavi za potrebe učenika s razvojnim teškoćama i posebnim potrebama.

Više od 50 okupljenih sa zanimanjem je sudjelovalo i pratilo predavanje dr. Buljan Flander koja je ukazala  na probleme i izazove s kojima se susreću odgajatelji u obrazovnim institucijama, ali i roditelji djece. Naglasak radionice bio je na ranom socijalnom razvoju djece u kontekstu teorije privrženosti, prema kojoj uzroke agresivnih ponašanja treba tražiti već u najranijem djetinjstvu. Na primjerima iz svakodnevnog života objašnjen je koncept privrženosti koji se odnosi na vezu između djeteta i primarnog skrbnika koja se uspostavlja u prvoj godini života te oblikuje obrasce ponašanja za sve buduće bliske odnose koje će koristiti dalje kroz djetinjstvo, adolescenciju i odraslu dob.

Ovo je druga u ciklusu od četiri radionice u sklopu projekta. Radionica je namijenjena djelatnicima osnovnih škola, zdravstvenih ustanova, predškolskih ustanova, roditelja djece s razvojnim teškoćama, članova udruga u cilju podizanja javne svijesti i senzibiliziranja društvene sredine prema djeci s razvojnim teškoćama i posebnim potrebama.

najčitanije