Održana 1. izložba električnih i hibridnih automobila

imp

261020211635278989.jpeg

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u Sisku je danas otvoren 1. Sajam električnih i solarnih vozila. Na Sajmu su izložena gotovo sva električna i hibridna vozila dostupna u Hrvatskoj, a posebnost Sajma bila su izložena solarna vozila koja su izradili učenici srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj. Izložbu na kojoj se predstavilo 18 električnih i hinridnih automobila posjetio je i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

“Danas obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša koji je ove godine posvećen održivom razvoju. Ovaj sajam, na kojemu su uz električna izložena i solarna vozila koja su izradili učenici srednjih škola, prilika je za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i to kroz poticanje čistijeg transporta i manje potrošnje fosilnih goriva. Električnim i solarnim vozilima koja danas ovdje vidimo čuva se okoliš, smanjuju se štetne emisije i osigurava čišći zrak” – rekao je ministar Zmajlović.

Subota, 6.lipnja, rezervirana je za 3. utrku solarnih automobila.Za utrku je prijavljeno 10 ekipa srednjih škola iz Siska, Osijeka, Slavonskog Broda, Novske, Kutine, Velike Gorice, Slunja, Rijeke, Gospića i Zadra. Nositelj ovih projekata je Tehnička škola Sisak.

“Ovo je ono o čemu govorimo kada spominjemo zelene tehnologije. Ovi učenici danas već znaju napraviti solarno vozilo, a sutra će biti ti koji će raditi u proizvodnji ili servisiranju ekološki prihvatljivih vozila” – istaknuo je ministar Zmajlović.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 100 zemalja svijeta. Tog se datuma obilježava godišnjica Konferencije Ujedinjenih naroda održane 1972. godine u Stockholmu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Ministar je naglasio da je Svjetski dan zaštite okoliša prilika za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša kojemu mogu doprinijeti svi građani – kroz odgovorno postupanje sa otpadom i razvrstavanje od kućnog praga, racionalno korištenje prirodnih resursa, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

najčitanije