Održan okrugli stol "Održivi razvoj i kružno gospodarenje otpadom"

imp

Gomilanjem nerazvrstanog otpada, nepovratno i izravno narušavamo zdravlje ljudi i čistoću okoliša, stoga je važno stare navike zamijeniti novima te primjerom pokazati da nam je stalo. “Održivi razvoj i kružno gospodarenje otpadom” bila je tema današnjeg okruglog stola u organizaciji Mosta nezavisnih lista Sisak koji je njime htio naglasiti važnost podizanja stope recikliranja, odnosno stvaranja održivog društva što je nužnost današnjice.
Učinkovito razvrstavanje otpada počinje u kućanstvu i na radnom mjestu, a upravo smo ovim okruglim stolom htjeli skrenuti pažnju građanima, kaže Ivana Krčelić predsjednica sisačkog Gradskog vijeća, “koliko je njihovo uključivanje u samorazvrstavanje otpada ključno. Bitno je osvijestiti ih o važnosti razvrstavanja otpada na kućnom pragu kako bi tog otpada bilo što manje.”
O stanju u Sisku na okruglom stolu govorila je Katarina Taučer, direktorica Gospodarenja otpadom Sisak. “Aplicirali smo za sufinanciranje sredstava za izgradnju i opremanje dva reciklažna dvorišta. Jedno nam je odobreno i vjerujem da će izgradnja krenuti na proljeće. Dokumentacija za drugo reciklažno dvorište je u fazi druge provjere, prvu smo uspješno prošli, a završetak provjere očekujemo do kraja ove godine. Aplicirali smo za nabavku posuda za odvojeno sakupljanje otpada, tu ovisimo o državi, a isporuku očekujemo u drugoj polovici 2019.godine. U planu je javljanje na natječaj za sufinanciranje izgradnje sortirnice, kao i na razne druge natječaje.”, kaže Taučer dodajući kako ne smatra da je gospodarenje otpadom veliki problem.
“Ono što treba je izgraditi infrastrukturu za učinkovito gospodarenje otpadom. Istina je da se radi o prilično skupim projektima, no sigurna sam da se uz povlačenje sredstava iz Fondova to može izvesti. Mi idemo u tom smjeru i vjerujem da ćemo i uspjeti.”, istaknula je Taučer.

okrugli stol 1

najčitanije