Odjel za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije u sisačkom Domu umirovljenika

imp

odjel za alzheimer ploča

Kroz projekt „Živim(o) s Alzheimerom“ u Domu za starije i nemoćne Sisak opremljen je Odjel za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije.
Ukupna mu je vrijednost 1.494.709,96 kuna dobivenih putem poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- faza 1“ (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“)
Projekt „Živim(o) s Alzheimerom“ odvija se na području Sisačko-moslavačke županije i bavi se jačanjem socijalne uključenosti za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, članova njihovih obitelji kao i stručnjaka koji rade na tom području.

„Prije otprilike dvije godine mi smo se javili na natječaj za ovaj projekt koji se zove „Živim(o) s Alzheimerom“ i to je projekt širenja mreže socijalnih usluga, a to je bilo važno s toga što je naša županija četvrta po broju oboljelih od demencije u Hrvatskoj, jer smo nažalost i starija županija, pa to ipak ide s godinama. Demencija, odnosno „Alzheimer“ je jedna progresivna neizlječiva bolest i pogađa ne samo bolesnike, već naravno i njihove obitelji i uvijek volim reći, zapravo kako bolesniku oduzima neovisnost i dostojanstvo, tako nama oduzima osobe koje smo poznavali pa ih više ne poznamo jer se jako mijenjaju. Mi smo željeli zaista ovdje takvim osobama pružiti najbolju moguću skrb, a to znači da je trebalo prilagoditi prostorni kapacitet koji nismo imali prilagođen minimalnim standardima za takve korisnike, a osim toga i educirati osoblje, što je definitivno i najvažnije, jer vrlo je važan pristup takvim osobama. Edukaciju provodi Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ iz Popovače, odnosno prim. dr. Marina Kovač i njezin tim, a moram reći da smo mi za godinu i pol dana, koliko traje projekt EU, dobili 1,5 milijun kuna bespovratnih sredstava za uređenje prostora, educiranje naših zaposlenika, ne samo koordinatora dnevnih aktivnosti koji trenutno s njima rade, nego i svih zaposlenika u Domu, jer svatko, od naše recepcije pa na dalje, mora zapravo znati na koji način se odnositi s takvim osobama. Ovog trenutka na Odjelu imamo 14 kreveta, naravno da su potrebe puno veće i moram reći da smo jedina županija izvan Zagreba koja ima takav Odjel kada govorimo o državnom Domu.“, rekla je ravnateljica Doma Ružica Čakširan.

Kroz projekt su zaposlena 4 koordinatora radnih aktivnosti koji će pružati adekvatnu skrb osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti na Odjelu. Na Odjelu je sada smješteno 14 korisnika.
Pravo na korištenje usluga ovog odjela imaju osobe starije od 65 godina, s potvrdom doktora da boluju od Alzheimera ili nekog drugog oblika demencije, a javiti se možete socijalnim radnicama Doma na brojeve telefona – 044 556 580 i 044 556 582.
Prilikom obilaska Odjela za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije župan Ivan Celjak najavio je i nova ulaganja u sisački Dom umirovljenika ali i druge ustanove.
„Što se pak tiče radova na objektu Doma, očekujemo i obnovu fasade i drugih nekonstruktivnih elemenata i taj projekt će biti vrijednosti od oko 8,5 milijuna kuna. I dalje ćemo proširivati kapacitete ovog doma. Sljedeće godine krećemo s natječajem za prenamjenu zgrade Doma zdravlja Kutina u prostor Doma za starije i nemoćne osobe Sisak – ispostava Kutina. Dakle, u Kutini ćemo osigurati kapacitete za smještaj naših starijih sugrađana. U proširenje kapaciteta idemo i u Sisku i u Petrinji i te procese smo već pokrenuli,“ rekao je župan Ivan Celjak.

najčitanije