Od starog Juliusa nastat će skulpture

imp

Spomenik prirode, hrast lužnjak, poznatiji kao Julius, koji se nalazo na Trgu hrvatskih branitelja u Sisku, srušilo je krajem listopada prošle godine jako nevrijeme.

Od tada njegovo deblo stoji, a kako ne bi propalo sisački umjetnici odlučili su kako će starom Juliusu podariti novi oblik.
Namjera je članova udruge multimedijalnih umjetnika “Umjetnički orkestar” od Juliusa napraviti skulpture koje će postaviti uz Šetnicu na Kupi.

Inače, ovaj hrast oštećen je nekoliko puta zadnjih godina i to tijekom 2007., 2008, i 2009. godine uslijed jakog vjetra. Grad Sisak vlasnik je ovog spomenika prirode visoke estetske vrijednosti zaštićen kao rijedak primjerak hrasta lužnjaka koji je zapravo ostatak nekadašnjih prostranih posavskih šuma u centru grada. Spomenikom prirode proglašen je Odlukom Županijske skupštine Sisačko- moslavačke županije 1998. godine. Starost stabla procijenjena je na 300 godina (prema Mitchellovoj formuli), bio je visine 31 m, opsega na prsnoj visini 446 cm i promjera krošnje 36m.

najčitanije