Od ponedjeljka se ukida nošenje maski u školama, ali ne u potpunosti

imp

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo objavio je novu preporuku u kojoj stoji da se od ponedjeljka djelomično ukida nošenje maski u školama.
Djelomično zato što se određenim skupinama i dalje preporučuje nositi masku, a u zajedničkim prostorijama i dalje vrijede ista pravila.

„Tijekom nastave u razredima maske nisu obavezne za učenike i djelatnike, ali ih učenici i djelatnici mogu i dalje nositi ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svim učenicima i djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske.
Maske su obavezne tijekom prolaska i boravka u zajedničkim prostorijama te u javnom i organiziranom prijevozu.
Nošenje maski je obavezno u javnom prijevozu, uključujući organizirani prijevoz.“, stoji u uputama HZJZ-a.

 

Upute-za-sprječavanje-i-suzbijanje-epidemije-bolesti-COVID-19-vezano-uz-rad-predškolskih-ustanova-osnovnih-i-srednjih-škola-u-školskoj-godini-2021.-2022.-2

 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da učenici od sljedećeg tjedna više neće nositi maske za vrijeme nastave, a ublažit će se i mjere vezane uz izlete i nastavu u prirodi.
“Kao što smo i najavili, od sljedećeg tjedna maske se više neće nositi za vrijeme nastave”, rekao je ministar Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade, napomenuvši da je odluka usuglašena s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno epidemiolozima.
Maske ostaju u javnom prijevozu i u hodnicima u školi, ali učenici ih za vrijeme satova više ne moraju nositi, rekao je Fuchs i naglasio da će izvođenje nastave sada biti bitno jednostavnije i ugodnije za samu djecu.
Maske neće morati nositi ni nastavnici, koji su u dobroj mjeri cijepljeni i koji se testiraju kao i djeca, dodao je.

 

Samotestiranje učenika i dalje će se provoditi

 

Ova je odluka posljedica provođenja mjere samotestiranja učenika, istaknuo je ministar. U prvom tjednu samotestiranja, napomenuo je, otkriveno je gotovo 2000 asimptomatskih pozitivnih slučajeva, a sada ih je svega dvadesetak.

Samotestiranje učenika i dalje će se provoditi, a samoizolacije više nema, rekao je.

Konkretne upute bit će objavljene danas ili sutra, rekao je Fuchs dodavši da će se ublažiti i dio mjera vezanih uz izlete i nastavu u prirodi, koji će sada biti mogući i bitno jednostavniji.

Napomenuo je da djeca i dalje mogu nositi maske, ako roditelji to žele, te da je preporuka da ih zadrže učenici koji su imunokompromitirani.

 

 

Izvor – Vlada RH i HZJZ

najčitanije