Od ponedjeljka covid-potvrde obvezne u svim državnim i javnim institucijama

imp

Od 15. studenog uvodi se obveza posjedovanja COVID potvrda za zaposlenike javnih i državnih službi, ali i za građane koji će dolaziti u njihove prostore.

 

“To je jedan pokušaj da dodatno zaštitimo zdravlje naših građana i da, između ostalog, potaknemo one koji još dvoje, imaju sumnje, preispituju, da se cijepe. Cjepivo je besplatno, test je besplatan, covid-potvrda je besplatna, test traje doslovno sekundu i stoga, prilagodba na covid-potvrde bi trebala biti rutina. Imamo do sada više od dva milijuna ljudi koji su već izvadili covid-potvrde. Nadomak smo i dva milijuna cijepljenih, to će se dogoditi sutra ili preksutra. U ovom valu vidimo i jednu pozitivnu nuspojavu, a to je porast interesa za cijepljenjem”, rekao je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

 

Uvođenje covid-potvrda uključuje i odgojno-obrazovni sustav, ali u njemu potvrde moraju imati zaposlenici, ne i učenici.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na posljednjoj sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite pojasnio da će se učenici, kao i dosada, trebati pridržavati uputa HZJZ-a, koje su postrožene.
Za učenike su se promijenlr upute, odnosno pojačala se obveza nošenja maski za učenike od 5. razreda OŠ i srednjoškolce. Sada tu obvezu imaju bez obzira drže li razmak ili ne. Za djecu mlađu od 5. razreda obveza je nošenja maski u svim zajedničkim prostorijama ali ih u učionici ne trebaju nositi.
Roditelji koji dolaze po djecu u školu ne trebaju imati COVID potvrde, već se trebaju držati uputa.

 

Podsjetimo Stožer je najavio i mogućnost dodatnog proširenja COVID potvrda od 15. studenog na restorane, kafiće, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom, ako brojevi novozaraženih nastave rasti. Hoće li se to dogoditi saznat ćemo sutra na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

najčitanije