Od početka mjeseca na snazi mjere iz Vladina jesenskog paketa

imp

S prvim danom listopada na snagu je stupio dio mjera Vladinog paketa pomoći građanima i poduzetnicima, koji između ostalog uključuje ograničenje cijene struje za građane i gospodarstvo. U paketu mjera je i rast iznosa neoporezivih primitaka za nagrađivanje radnika. Tu su i jednokratne novčane isplate umirovljenicima, nezposlenima i korisnicima dječjeg doplatka.

 

Jesenski paket za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena predstavljen je 8. rujna, a Vlada mu je vrijednost procijenila na 21 milijardu kuna.
Paketom mjera Vlada je osigurala stabilne cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo.
To znači da će kućanstva od 1. listopada pa sve do 31. ožujka iduće godine, za polugodišnju potrošnju do 2500 kilovatsati (kWh), struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju iznad toga prosječno 88 eura.

 

Jeftinija električna energija osigurana je i za javni te neprofitni sektor, s prosječnom cijenom od 62 eura po megavatsatu, što uključuje vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucije, komunalna poduzeća i druge, a procijenjena vrijednost te mjere, za razdoblje od idućih šest mjeseci, iznosi milijardu kuna.

 

U poduzetništvu, oni koji za pola godine potroše do 250 tisuća kilovatsati, plaćat će nižu cijenu po jedinstvenoj tarifi od 0,52 kune po kilovatsatu, a za potrošnju iznad 250 tisuća kilovatsati primjenjivat će se jedinstvena tarifa od 1,62 kune.

 

Uvedena je i kategorija velikih potrošača koji polugodišnje troše više od 2,5 gigavatsata (GWh), a u idućih šest mjeseci plaćat će 230 eura po megavatsatu.

 

Potrošnja do 2,5 gigavatsata, a više od 250 tisuća kilovatsati, obračunavat će se po prosječnoj cijeni od 180 eura po megavatsatu.

 

 

Izvor i foto – Vlada RH

 

 

najčitanije