Od noćas ljetno računanje vremena

imp

261020211635208668.jpeg

Ovaj vikend spavamo sat manje, jer počinje ljetno računanje vremena. To znači da kazaljke na satu u nedjelju 29.ožujka, pomičemo sa 2 na 3 sata.
Ljetno računanje vremena ove godine završava 25 . listopada u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.
Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena ne prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju.
MUP je poslao upozorenje vozačima o obaveznom korištenju dnevnih ili kratkih svjetala danju koje je započelo 1. studenog prošle godine, a završava 31. ožujka 2020. godine.
Istaknuto je da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)
Također napominju da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.
Stoga apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.
Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.
Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, poručuju iz MUP-a.
Ljetno računanje vremena donosi i promjene u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 prema nižoj tarifi.
Do 2021. sve članice Europske unije moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

najčitanije