'Od njiva do vrtića i škola' – zdravi obroci i poticaj lokalnoj proizvodnji

st

Zdrava prehrana važna je za cijelog života, a pogotovo u razvoju. Brza prehrana ne može zamijeniti topli obrok, a smrznuto povrće podrijetla iz nekih dalekih zemalja nikako ne može zamijeniti svježe domaće proizvode.
Prepoznala je to i gradska uprava koja će kroz program ‘Od njiva do vrtića i škola’ zapravo ubiti dvije muhe jednim udarcem – osigurati zdrave obroke za sisačke školarce i klince iz vrtića i potaknuti lokalnu proizvodnju.
Ideja je da se u školskim kuhinjama topli obroci pripremaju s proizvodima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Siska.
Kako bi cijeli projekt bio uspješan, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo provest će se i edukacije o zdravoj prehrani, kako djelatnika škola tako i djece i roditelja. Bit će potrebno stvoriti i neke tehničke preduvjete, jer u nekim školama kuhinje nisu u skladu s potrebnim normama.
Postojeća infrastruktura škole u Komarevu i OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće ne zadovoljava standarde, no i za to postoji rješenje. U Komarevu će se ići u kompletnu rekonstrukciju i proširenje postojeće kuhinje, čime će ta škola postati neovisna po tom pitanju. U OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće će se, zbog toga što se nalazi na tri lokacije, dostavljati obroci prethodno pripravljeni u OŠ 22. lipnja.
Krajnji rezultat su minimalno tri topla obroka tjedno te svježe voće ili povrće svaki dan, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

‘Stalo nam je da djeca kvalitetno jedu i da ti obroci budu ne samo nutricionistički vrijedni nego i uskusni. Želimo da djeca ne jedu jabuke iz Španjolske, već one proizvedene u našoj županiji, želimo da ne jedu talijanske rajčice, već one koje su ujutro ubrane i popodne servirane’, rekla je gradonačelnica.
Banane, agrumi i ostali proizvodi kojima ovo područje nije pogodno za uzgoj nabavljat će se kao i dosad, no svi ostali proizvodi koji uspjevaju kod nas bit će domaći.

najčitanije