Od drugog polugodišta besplatan obrok svim osnovnoškolcima

imp

Od idućeg polugodišta svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih oko 311 tisuća, imat će pravo na jedan besplatan obrok u školi.

 

Mjera je to koju je proteklog tjedna premijer Andrej Plenković predstavio u Hrvatskom saboru u sklopu Godišnjeg izvješća o radu Vlade.

 

„Ulaganje u obrazovanje predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta svake nasije, a i nas.
Mi smo osigurali dodatnih 22.500 mjesta u predškolskim ustanovama, 17.500 mjesta kroz kohezijski program, povećali STEM stipendije.
Želimo da obrazovanje bude takvo da općim obrazovanjem naši mladi izlaze spremni za tržište rada, bilo naše, bilo globalno.
Ali smo uočili da postoje nejednakosti među mladima i odlučili smo, u dogovoru sa stručnjacima, poslati jednu važnu poruku za sve roditelje i za sve učenike.
Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno, u svim školama, osnovnim školama od prvog do osmog razreda, deset kuna. Uz već postojeće besplatne udžbenike, od idućeg polugodišta ove školske godine osigurat ćemo i besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce. Svi oni koji to već rade, mogu dodati na to, ali ne želimo da više bude ijedno dijete u osnovnoj školi koje, ne zbog sebe nego zbog okolnosti u svojoj obitelji, možda nema sredstava da financira obrok. I još ćemo to napraviti na način da se u najvećoj mogućoj mjeri jede hrvatska hrana. To će nas koštati 550 milijuna kuna, ali je to obrok za 311 tisuća djece u osnovnim školama, a njih je 80 tisuća skoro u siromaštvu. To su naše realnosti.
To je ujedno i demografska mjera, mjera koja će omogućiti da u našoj školi od najmanjega trenutka svi oni koji se razvijaju, koji formiraju svoje ličnosti i svoje karakter i svoje obrazovanje dobiju osjećaj da su dio iste ekipe. To je jako bitna poruka za naše društvo.“, rekao je premijer Plenković dodajući da je Vlada osigurala 2 milijarde i 300 milijuna kuna za izgradnju i dogradnju osnovnoškolskih ustanova.

 

Izvor – Vlada RH
Foto – FB Vlada RH

najčitanije