Obnovljena zgrada u Tomislavovoj 5 u Sisku

imp

Zgrada Branitelja 36

Završena je cjelovita obnova zgrade javne namjene u Ulici kralja Tomislava 5 u Sisku. Zgradu će koristiti udruge proistekle iz Domovinskog rata koje će imati potpuno novi prostor za svoj rad.
U jednom dijelu uređen je prostor za psihosocijalnu terapiju hrvatskih branitelja kao i prostorije Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije s memorijalnim postavom Domovinskog rata.

Kako je istaknuo Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnog centra ovaj prostor sada stoji na raspolaganju svima.

Na području Siska već postoji Udruga 57.SAMB-a Marijan Celjak koja organizira terensku nastavu iz povijesti s tematikom Domovinskog rata, tako da je sada ovaj prostor konačno otvoren i naša djeca će osim u Komarevu i tamošnje Spomen sobe, moći i ovdje vidjeti o događajima na cijelom području naše županije jer ne smijemo zaboraviti to da je naša županija jedina u Hrvatskoj koja je 1995.godine u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, vratila cijeli svoj teritorijalni integritet Hrvatske nad svojim prostorom, tako da smo mi po mnogočemu jedinstveni u Hrvatskoj i u izgradnji samostalne i suverene Hrvatske dali smo neprocjenjiv obol u cijelom Domovinskom ratu.“, rekao je Valent.

U nazočnosti brojnih branitelja s područja naše županije tom je prilikom javnosti prvi put predstavljena Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ u kojem se nalazi audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja naše županije. Zgradu su presijecanjem vrpce svečano otvorili župan Ivan Celjak i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata SMŽ Ante Živković.

Ja se želim zahvaliti posebno županu što je sredio ovaj prostor za naše branitelje, posebno poginule. Posebno sam emotivac jer sam i sina izgubio u tom našem ratu. Smetaju me kritike da se razbacujemo sa sredstvima i novcima, jer ako se mi nećemo sjećati naših branitelja, tko će. Posebno hvala još jednom županu što je napravio ovaj prostor gdje će mladi vidjeti što smo mi radili u Komarevu i kako smo mi branili Sisak i domovinu.“, kazao je Živković.

Župan Celjak istaknuo je kako je ova zgrada posvećena najvećim junacima u našoj povijesti, a to su naši hrvatski branitelji zbog kojih, kako je rekao župan, danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj.
Cjelovita obnova zgrade, zajedno s izradom projektne dokumentacije, završena je u roku od godine dana, a u uz to opremljen je i unutarnji prostor.
U podrumu zgrade nalazi se konferencijska dvorana za oko 70 ljudi, u ovom prostoru odvijat će se psihosocijalna terapija hrvatskih branitelja, a u visokom prizemlju je Memorijalna soba Domovinskog rata u kojem se u digitalnom obliku nalaze materijali iz vremena Domovinskog rata, audio i video zapisi i fotografije kao trajna uspomenu na Domovinski rat i doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju naše Domovine. Prostor je prilagođen tome da ga posjećuju sve generacije i dobne skupine, od djece do starijih sugrađana. Nadamo se da će hrvatski branitelji u ovaj prostor dovoditi svoju djecu i unuke i pokazivati im fotografije i ispričati kako je stvorena naša Domovina. Također tu su i uredi koje će koristiti hrvatski branitelji za koje očekujem da će surađivati s našom ustanovom Kulturno-povijesnim centrom SMŽ.“, rekao je župan Celjak.

 

Radovi u vrijednosti od 1,3 milijuna eura financirani su putem Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti, dok je županija uložila vlastita financijska sredstva u opremanje okoliša i unutrašnjosti ovog prostora.

Foto: Sisak portal

najčitanije