Obnova zgrade u Kranjčevićevoj

346169554 987299602530592 4531059541069105881 N

U tijeku su radovi na obnovi zgrade Županijske gospodarske komore u Kranjčevićevoj ulici. Konstrukcijsku obnovu provodi Sisačko-moslavačka županija, a riječ je o objektu koji ima svojstvo kulturnog dobra. Sredstva za obnovu su osigurana putem Ministarstva kulture i medija RH iz Fonda solidarnosti  EU.

 

„Vrijednost radova je oko 1,7 milijuna eura, a radovi se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti EU-a putem Ministarstva kulture. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ove godine. Do sada su ojačani temelji, provedeni su radovi hidroizolacije na temelju. Ojačani su konstruktivni elementi koji se nalaze u prizemlju i podrumu. Izvodit će se radovi energetske obnove, a zgrada će imati i potpuno novi čelični krov“,  rekao je prilikom današnjeg obilaska župan Ivan Celjak te dodao kako će zgradu koristiti Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo kulture i Županijska gospodarska komora.

 

„Ova je zgrada bila znatno oštećena u potresu. Napravljena je projektna dokumentacija koja je predvidjela  način sanacije i protupotresnog ojačanja kako bi zgrada bila sigurna. Paralelno sa sanacijom i ojačanjem radi se i na obnovi koja će uključiti i energetsku obnovu i pristupačnost invalidima, tako da se projekt razvija u tom smjeru. Ovo je jedna od povijesnih zidanica u zoni A kulturno-povijesne cjeline grada Siska i zajedno sa katedralom i Gimnazijom, koje su također pojedinačna zaštićena kulturna dobra biti obnovljena iz sredstava Fonda solidarnosti“, dodaje Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela.

 

„Hrvatska gospodarska komora  svjesna je svoje društvene uloge, kako na razini Hrvatske, tako i lokalnoj razini. Istaknuo bih da smo nakon potresa financijski pomogli Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinji i Sisku, a izdvojili smo sredstva i za Centar novog života u Petrinji. Zgrada komore teško je oštećena. Privremeno smo bili u jednom prostoru na sisačkoj obilaznici, a sada smo ponovno u centru grada. Zgrada komore jedna je od reprezentativnijih zgrada u Sisku, a Hrvatska gospodarska komora Županiji je ustupila na korištenje veći dio zgrade, konkretno, prvi kat i potkrovlje, komora će koristiti prizemlje kat, a zajedno ćemo koristiti podrum i garaže“, pojasnio je predsjednik ŽGK Tihomir Babić.

 

Foto:

najčitanije