Obnova Gimnazije donosi uređeno potkrovlje i jednosmjensku nastavu

imp

Gimnazija Sisak 3

Jedan od najsloženiji i najzahtjevnijih projekata obnove zgrada javne namjene je i zgrada sisačke Gimnazije.

Radovi su započeli s početkom školske godine, a na vijećničko pitanje o tijeku obnove, Darjan Vlahov županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije, napominje kako radovi napreduju jako dobro te da je zgrada Gimnazije jedan od objekata u kojem su najviše odmakli s radovima.

„Kompletno su srušeni svi pregradni zidovi. Krila Gimnazije su kompletno ogoljena, ona su ojačana. Vidjeli ste, ako ste primijetili one šipke koje su izašle sa prednje strane fasade, one ojačavaju te fronte fasade s prednje strane kako bi se učvrstio sam objekt. Gimnazija Sisak će biti obnovom podignuta na razinu IV. Gimnazija Sisak će dobiti svoje poboljšice, energetsku obnovu, dobit će lift, zatvorit će se sam atrij koji je do tada kisnuo, ide nova stolarija, energetski poboljšana, dobit će novu fasadu, svoj izvorni izgled“, rekao je Vlahov na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

Ukupna površina zgrade Gimnazije je 4 035 m2, a obuhvaća suteren, prizemlje, dva kata i tavan. Kada zgrada bude obnovljena bit će to jedan sasvim novi prostor u samom centru grada. Uredit će se potkrovlje i na taj način omogućiti jednosmjenska nastava.

 

„Primjećujete da je skinuto kompletno krovište. Tu se na Gimnaziji Sisak radi poboljšica. Dolazi čelična konstrukcija krovišta, koja će dići samu razinu krovišta i potkrovlje Gimnazije Sisak će postati prvi puta koristan prostor. Na taj način Gimnazija Sisak će dobiti više učionica i mogućnosti prelaska u jednosmjensku nastavu, posebno sada kada je cilj Republike Hrvatske iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti da nam što više odgojno-obrazovnih ustanova prijeđe na cjelodnevnu nastavu. Tako će se omogućiti nastava za dodatne dopunske i izvannastavne i dodatne sadržaje“, odgovorio je Vlahov.

Ukupna vrijednost radova je gotovo 5,3 milijuna € (oko 40 milijuna kuna). Projekt se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije, a završetak radova se očekuje u lipnju ove godine.
U Gimnaziju je ove školske godine upisan 341 učenik u 20 razrednih odjela, u tri smjera: opća, jezična i prirodoslovno-matematička gimnazija.

najčitanije