Obilježena 25. obljetnica Domovinskog rata

nn

261020211635268702.jpeg

25. obljetnica Domovinskog rata obilježena je i u Sisku i to prigodnim predavanjem o značaju i tijeku obrane grada Siska i Banovine u Domovinskom ratu 1990 – 1995. godine. U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120. brigade „Ban Toma Bakač“ i pod pokroviteljstvom gradonačelnice Grada Siska Kristine Ikić Baniček, predavanja je održao zapovjednik obrane grada Siska i 120. brigade „Ban Toma Bakač – Sisak“, umirovljeni brigadni general Vlado Hodalj. Naglašen je veliki značaj geostrateškog, gospodarskog i zemljopisnog položaja Banovine i Siska u Hrvatskoj, a posebno u odnosu na grad Zagreb.
“Značaj Banovine i Siska 90. i 91. je i u gospodarskom i u političkom smislu vrlo velik jer se upravo taj dio obranio, a preko njega se branio i Zagreb”, rekao je Hodalj, naglasivši kako takve akcije danas ipak nisu dovoljno vrednovane.
“Prvo – Povijesni Institut nije napisao povijest domovinskog rata, ne postoji ni jedno mjesto sa svim podacima, a drugo – u iznošenju činjenica svatko na to gleda sa svoje pozicije, svoje uloge ili značaja i ima dosta neistine, ali i dosta prešućene istine koja se ne zna i naprosto se namjerno prešućuje. Mislim da hrvatski građani nemaju kompletnu i dovoljnu sliku o ovom velikom značaju Domovinskog rata, a posebno Banovine i Siska”, dodao je Hodalj.
Na predavanju su također bili predstavljeni sudionici većine ratnih postrojbi s područja Siska i Banovine, a one su brojile 5 brigada i preko 10 tisuća ljudi.

najčitanije