Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

mradenovic

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  U Sisku djeluje Centar za žene Adela, koji pruža podršku i pomoć žrtvama nasilja u obitelji. U centru grada imaju savjetovalište,u kojem pružaju besplatnu pravnu pomoć te pomoć savjetnice, a najveći im je projekt sklonište za zlostavljane žene.

„U našem skloništu smještamo žrtve nasilja na poziv samih žrtava ili posredstvom policije. Ne smještamo samo žrtve s područja Siska nego i ostalih dijelova Hrvatske. Osim  smještaja i osiguravanja osnovnih životnih potreba našim korisnicima pružamo im i psihološku, pravnu pomoć, brinemo o njihovom zdravlju i osposobljavamo za nastavak života bez nasilja“, pojašnjava Senka Filipović iz Centra te dodaje kako imaju i SOS telefon koji je otvoren 24 sata dnevno, a broj je 044 888 888. „Obično se žrtve nasilja boje, sram ih je osude okoline ili obitelji. Pomogli smo mnogim ženama, spasili mnogo života i od srca ćemo pomoći svakoj žrtvi nasilja koliko god možemo“, dodaje Filipović.

S ciljem informiranja javnosti o važnosti rada na prevenciji suzbijanja nasilja nad ženama, članice Adele zajedno s PU sisačko-moslavačkom na Gradskoj tržnici Kontroba dijelili su letke i promotivne materijale.

Zbog pandemije došlo do porasta nasilja. 

Obzirom na pandemiju, pojašnjava Filipović, u Centru je zabilježen veći broj prijava, a poteškoća je i što skloništa nisu prilagođena za trenutnu situaciju.

20201125_085725„Snalazimo se kako znamo i umijemo. Molili smo nadležne institucije da se možda osiguraju neke prostorije gdje bi se žrtve mogle zadržati do nalaza testiranja, jer se mnogo njih mora testirati, dolaze iz kritičnih područja. Ima žrtava koje dođu u Centar ili na policiju, a trebaju se testirati. Kamo s njima? 24 sata nemamo kamo s njima. Zna se dogoditi da se zato žrtve nasilja vrate nasilnicima ili odu prijateljici, pa se predomisle, pa se opet nasilje ponavlja. To je veliki problem. Nasilje je u porastu i dolaskom hladnog vremena, kada im je ograničeno kretanje. Ako tu igra i kratki fitilj, alkohol, nasilje eskalira…“, kaže Filipović.

Ipak, u Centru će uvijek pomoći svima koji im se obrate. Današnjoj akciji na tržnici pridružio se i Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo.

„Izuzetno je bitno imati barem jedan dan u godini kada jasno i glasno kažemo da treba zaustaviti nasilje nad ženama. Nasilje je to koje je svuda oko nas, najčešće zatvoreni iza obiteljskih vrata. Bitni su ovakvi dani da pošaljemo poruku žrtvi da to nije život dostojan čovjeka i da treba otići od nasilnika. Isto tako, da pošaljemo poruku svima onima koji vide takvo nasilje oko sebe, je li to šogorica, majka ili sestra, reagira i da detektira nasilnika. Mislim da je to bitna poruka za cijelo društvo“, napominje Grgurač.

najčitanije