Obilježen Dan branitelja grada Siska

st

U spomen na 3. rujna 1991. godine, kad je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana, danas je obilježen Dan branitelja grada Siska. Upravo u tom povijesnom prostoru, u kojem se nalazi izložbeni postav Domovinskog rata Gradskog muzeja Sisak, danas je svečanom akademijom obilježen dan sisačkih branitelja.

‘Ima sigurno neki razlog zbog kojeg su Sičkani 1595., 1941. pa tako i 1991. bez posebne zapovijedi točno znali što treba napraviti da bi najbolje obranili svoje. Bilo bi dobro da učimo iz tih vremena, da prihvatimo da je povijest učiteljica života. Moramo još više raditi na promociji tih dana i tih heroja, zato smo i ustanovili posebnu plaketu koja nosi ime prvog časnika koji je poginuo na sisačkoj bojišnici, Marijana Celjaka, kako bi naše heroje učinili poznatima i široj javnosti’, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

A te su plakete ove godine zaslužili natporučnik Nikola Furlan, 101. brigada zagreb, Dražen Štrbenc stožerni narednik, brigadir Sašo Smiljanić, satnik Željko Franić, satnik-bojnik Milan Ivanišević, general-bojnik Božo Budimir i pukovnik Ivica Pandža Orkan, a posthumno je dodijeljena i časničkom namjesniku Osmanu Muratagiću.

Prije dodjele nagrada, u istom je prostoru otvorena i izložba ‘Misija – novinar’, koja obuhvaća fotografije iz Domovinskog rata za koje je negative Gradskom uzeju Sisak donirao sisački novinar Vladimir Pajtlar.

najčitanije