Obilježen Dan branitelja grada Siska

mradenovic

U spomen na 3. rujna 1991. godine, kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana, obilježava se Dan branitelja grada Siska u organizaciji Grada Siska i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Siska.
”Danas je Dan branitelja grada Siska. Danas je dan svih onih koji su u najtežim trenutcima ovu zemlju, ovaj grad doživljavali svojim domom. Zahvaljujem svima što ste branili svoj grad i domovinu. Želim zahvaliti svim majkama, suprugama, djeci, svima onima koji su bili vaša potpora u ratu, ali i snaga u miru. Svi ste vi – svi smo mi branitelji, jer svjesno ostajemo u svojem i u gradu i u svojoj domovini. Želimo ovdje raditi, stvarati obitelji, stvarati budućnost i biti ponosni na prošlost”, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Ivana Cindrić.
Svečanost obilježavanja počela jeu 8:30 paljenjem svijeća na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu dr.Franje Tuđmana, a zatim zajedničkom molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac.
69689002_465795274004482_3082354486237200384_n   70246345_2389564601260106_822843174736101376_n
”Nastavljamo lijepu tradiciju da barem jedan dan u godini posvetimo sisačkim braniteljima i ljudima koji su izvan Siska došli pomoći u obrani našeg voljenog grada. Iako je za Dan branitelja mogao biti izabran i neki drugi značajan dan, jer postoji najmanje 20-ak datuma koji su zaslužili da ih se izvoji i posebno pamti, upravo je 3.rujan ima simbolično značenje za obranu Siska. To je dan kada je rat došao i do samog grada Siska, a ovaj objekt u kojem se nalazimo, oslobođen je bez žrtava isključivo s odlučnošći i hrabrošću koji su taj dan pokazali nepokolebljivi branitelji Siska. Postoje i drugi trenutci koje pamtimo, prije svega po žrtvama koje su podnesene domovini, ali 3.rujna slavimo kao uspjeh i iskru onoga što smo doživjeli četiri godine i jedanaest mjeseci kasnije – konačnu pobjedu u ratu…” rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

”Među junake Domovinskog rata ubrajamo brojne branitelje i postrojbe kojima smo dodijelili ili ćemo tek dodijeliti priznanje koje je simbol duga i pijeteta koji građani Siska osjećaju prema njima. Ove godine lista je najduža do sada. Tri posthumno dodijeljene plakete koje će primiti članovi obitelji poginulih branitelja imaju iznimnu težinu. Berislav Pavičić, Dubravko Pukšec i Marijan Šokčević ugradili su svoje živote u same temelje naše slobode i samostalnosti. Podnijeli su najveću zamislivu žrtvu za državu koju su sanjali. Mi danas živimo u državi  iz njihovih snova i moramo moći njihovim najmilijima pogledati u oči i smoći hrabrosti reći da je žrtva bila opravdana. To nam je dužnost i obveza,” rekla je gradonačelnica u svom govoru i čestitala svim braniteljima njihov dan.
Program se nastavio u bivšoj vojarni dodjelom plakete “Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu”. . Plakete su posthumno dobili pukovnik Berislav Pavičić, poručnik Dubravko Pukšec i bojnik Marijan Šokčević. Plaketu Marijan Celjak dobili su i Senka Kramarić – pripadnica 57.SAMB-a Marijan Celjak, Mirko Hrgović – pripadnik 101.brigade HV, razvodnik Senad Arapović, pukovnik Željko Srpak, poručnik Vladimir Rogošić, poručnik Asif Mujkić, narednik Siniša Periček, narednik Stjepan Bolčević i Mladen Pranić – pripadnik 120.brigade “Ban Toma Bakač”.
Dodjeli plaketa prethodilo je otvorenje izložbe fotografija Ivice Grgića „Bilješke u vremenu“, a program završava prikazivanjem dokumentarnog filma ”Bura duše – životno, ratno i duhovno putovanje”, MEDIJA 53 u koprodukciji s Udrugom veterana, vojnika i domoljuba, koji će se održati se u Domu kulture Kristalna kocka vedrine 3.rujna s početkom u 18:00 sati.

najčitanije