Obilježavanje Dana branitelja grada Siska

mradenovic

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac te kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata počelo je obilježavanje Dana branitelja grada Siska. Upravo je 3.rujna dan kada je Hrvatska vojska od tadašne Jugoslavenske narodne armije preuzela sisačku vojarnu Barutana, koja danas predstavlja muzejski prostor posvećen Domovinskom ratu.

“Svjedočiti njihovoj žrtvi trebamo cijelu godinu. Jednako kako su oni s nadom za bolje sutra, požrtvovno i bez fige u džepu krenuli obraniti svoje domove, tako i mi moramo svaki dan svjedočiti svojim djelima i graditi onakvu Hrvatsku za kakvu su se branitelji borili i položili svoje živote”, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Gradski i županijski vrh potom je obišao Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima. Roditeljima branitelja ovaj dan teško pada. Prisjećaju se kako su njihova djeca, ujedinjena i složna hrabro krenula u obranu domovine.

Dan-branitelja-grada-Siska-02

Program Dana branitelja grada Siska nastavio se otvaranjem izložbe “Obrana Siska u Domovinskom ratu-učimo kroz igru”. Jedinstven je to projekt koji udruga HVIDR-a provodi već treću godinu, a u njemu sudjeluju djeca i unuci branitelja, koji su ovo ljeto, na primjeren način učili o Domovinskom ratu. Sve što su naučili pretočili su u makete koje se izložili na ovoj posebnoj izložbi. Ovo je ljeto o ratu kroz HVIDR-ine radionice učilo gotovo 150 djece. Uz stručno vodstvo, djeca obilaze teren. Ove su godine polaznici radionice obišli Glinu, Topusko i Plitvice, gdje su naučili nešto o Krvavom Uskrsu. Nakon terenske nastave, prostorije HVIDR-e postaju mala radionica, gdje polaznici od snimljenih materijala izrađuju makete lokacija.

“Taj projekt još nije gotov. Nadamo se da ćemo iduće godine uz pomoć financija Grada i Županije makete pretvoriti u jednu slikovnicu. Ovakav je rad s djecom jedinstven primjer u Hrvatskoj” rekao je Stjepan Lugarić, predsjednik sisačke HVIDR-e.

Dan-branitelja-grada-Siska-03

Danas će se u Hrastelnici, kod društvenog doma u 17 sati otkriti Spomenik poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Hrastelnice, a u 18 sati slijedi Sveta misa za poginule i nestale hrvatske branitelje u Crkvi sv.Ilije. Sutra se na Trgu hrvatske državnosti u 10 sati otkriva Spomenik za poginule, umrle i nestale hrvatske dragovoljce i branitelje iz Domovinskog rata s područja Siska Novog.

najčitanije