Obilježavanje 30 godina od osnutka postrojbe 55. LAD PZO

mradenovic

251020211635198116.png

Nekadašnji vojnici postrojbe 55. LAD PZO obilježavaju 30.obljetnicu osnivanja postrojbe, a i ove će godine odati počast svojim poginulim i umrlim suborcima. Položit će vijence i zapaliti svijeće u 18:00 sati na Kontrobi te kod centralnog križa na Gradskom groblju Viktorovac u spomen na poginule pripadnike postrojbe Velimira Šuštića, Marija Šalića, Damira Medveda, Darka Šaguda, Zvonu Jevševara, Ivana Mužu, Dubravka Čunka te nestalog Nezira Kutića, kao i za sve preminule pripadnike poslije rata.

Povjesnica postrojbe:

  1. LAD PZO Sisak formiran je 15.07.1991. godine od dvije radničke bitnice Rafinerije nafte Sisak sa 8 topova 20/1 mm, 4 topa 20/3mm, te bitnice Željezare Sisak sa 12 topova 40/1 mm M1A1, a koje su radnici ovih poduzeća sačuvali od otimačine neprijateljske vojske.
  2. srpnja 1991. već su zauzeti prvi bojni položaji u selu Komarevo.

Nakon nekoliko dana, 02. kolovoza  formiran je divizijun PZO, od 6 topničkih bitnica, te 1 lako prijenosne raketne bitnice, koji se proslavio svojom učinkovitom obranom zračnog prostora grada Siska, cijele banijsko-pokupske bojišnice, kao i drugih područja, objekata i postrojbi širom Hrvatske.

Zajedno sa 57. bataljunom, postrojba sudjeluje u osnivanju postrojbi na sisačkom području kao i osvajanju prve vojarne u Domovinskom ratu, vojarne “Barutana” u Sisku, radarske postaje u Šašinoj Gredi, proboju za Kostajnicu, opsadi vojarne u Žažini i u akcijama na južnom bojištu, obrani grada Dubrovnika kao i po dubini južnog bojišta,

Tijekom borbenih djelovanja postrojbe smrtno je stradalo 8 pripadnika, 39 ih je teže ili lakše ranjeno, a mnogo ih je povrijeđeno i oboljelo.

  1. LAD PZO je aktivan tijekom cijelog Domovinskog rata, a od 14.02.1993. godine kao 5. trd 202. PZO brigade. Naši pripadnici sudjeluju u legendarnim oslobodilačkim akcijama “Bljesak” i “Oluja” braneći zračni prostor i infrastrukturu gradova Siska, Kutine, Gline, Kostajnice te mjesta prijelaza rijeka i kritičnih točaka bojišnice na granici RH.

Neprijateljsko zrakoplovstvo nije uspješno izvršilo niti jedan zadatak na području koje su branile postrojbe 55. LAD PZO, tijekom cijelog rata, a neprijatelju su naneseni veliki gubici u svim vrstama letjelica. Postrojba je do te mjere bila uspješna da se u Sisku neprijateljsko zrakoplovstvo više nije shvaćalo kao velika prijetnja.

Naša postrojba se posebno isticala kvalitetnim ljudima , izuzetnom organizacijom u radu kao i provođenjem dodjeljenih zadaća, što je i vidljvo iz dodjeljenih pohvala postrojbi, pohvala NGS OS RH (gen zbora A. Tus) 02.06.1992. , pohvala Zapovjednika  ZP Zagreb (gen P. Stipetić) 1993. godine, te mnogobrojnim pohvalama i nagradama pojedincima i dijelovima postrojbe.

Kroz  55. LAD PZO prošlo je više od 1100 ljudi, odličnih vojnika, stručnjaka i radnika – običnih ljudi, koji su u izvanrednim okolnostima pokazali svoju odlučnost i domoljubnost  .

Postrojbom su zapovijedala 4 zapovjednika : Andrija Pejnović, Boris Jalševac, Josip Šikić i nakon rata Željko Kolar.

Ostali podaci :

–              nositelji Spomenice 1990-1992. godine   …………………….. 947  osoba

–              nositelji odličja “BLJESAK“  ……………………………………. 433  osobe

–              nositelji odličja “OLUJA“  ………………………………………… 395  osoba

–              NOSITELJI Spomenice Domovinske Zahvalnosti …………    9  osoba

najčitanije