O toleranciji kroz kulinarsku radionicu

nn

Gradsko društvo Crvenog križa Sisak i Gimnazija Sisak, u suradnji s Centrom za mirovne studije i kolektivom ”Okus doma”, danas je u prostoru Osnovne škole 22. lipnja od 12 do 16 sati održalo kulinarsku radionicu za učenike srednjih škola, koji sudjeluju u projektu ”Upoznaj i prihvati”.
“Te projekte provodimo već dvije godine i usmjereni su na podizanje svijesti o stereotipima i predrasudama s kojima se susrećemo, s ciljem smanjenja diskriminacijskog ponašanja ljudi i prihvaćanja različitosti te razvijanja ozračja tolerancije”, objasnila je cilj projekta Irena Barišić Milunić, voditeljica Savjetovališta za djecu i mlade u Gradskom društvu Crvenog križa.
”Okus doma” je istraživačko-gastronomsko-kulinarski projekt koji učenike upoznaje s kulturom, običajima i društvima podrijetla izbjeglica u Hrvatskoj, bilježeći njihova sjećanja na dom, mirise i okuse njihove kuhinje, a današnje kulinarsko druženje su obilježili afrički i sirijski recepti.

16807456_1821140488148013_953780654579940813_n

“Danas smo pripremili posebnu rižu s povrćem, tradicionalno nigerijsko jelo te fritule na afrički način. Učenici su se imali priliku upoznati s malo drugačijim receptima, bilo je jako zabavno i svi su pomagali i mislim da je ovo bila jako uspješna radionica”, rekla je Zinka Mujkić, upraviteljica zadruge Okus doma.
Nakon radionice, vesela ekipa se preselila u Čajdžinicu Džennet gdje se održalo predstavljanje projekta i kuharice ”Okus doma”, a poslije 18h će svi posjetiti sisačku Gimnaziju i u prvom razredu održati radionicu iz projekta “Upoznaj i prihvati”, na kojo će biti riječ o migraciji i azilu. “Pokušat ćemo s učenicima pojasniti tko su to migranti i tko su tražitelji azila, malo im približiti te pojmove i odgovoriti na neka pitanja i nedoumice”, najavila je Marina Kasa, profesorica filozofije, logike i etike u Gimnaziji Sisak.
Kako je sve prošlo, kao i sočne detalje, imat ćete priliku čuti sutra u 10.10h u našoj emisiji “Školska frekvencija”.

najčitanije