O obnovi Siska na Županijskoj skupštini

imp

Tuškanova Kuća

Tijekom aktualnog sata današnje sjednice Županijske skupštine bilo je riječi o obnovi Siska.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Tomislava Kralja župan Ivan Celjak je istaknuo kako se nadležnost Sisačko-moslavačke županije za obnovu odnosi na zgrade javne namjene u sustavu zdravstva, obrazovanja, dijela sustava socijalne skrbi, ali i da im je novi Zakon, koji je stupio na snagu omogućio da se aktivnije uključimo u privremeno zbrinjavanje naših sugrađana.
„Što se tiče objekata u području zdravstva, na području grada Siska, vjerujem da svi znate da obnavljamo zgradu nove interne, stare interne, zgradu pedijatrije, a krenuli su radovi na izgradnji nove bolničke kuhinje. Namjera nam je, kada obnovimo zgrade u sustavu bolnice, spojiti zgrade toplim hodnicima kako naši sugrađani pacijenti ne bi morali hodati od zgrade do zgrade na -20 ili +30, a isto tako, naše medicinsko i nemedicinsko osoblje, već da ta komunikacija između objekata bude toplim hodnicima.“, rekao je župan Celjak dodajući kako je u planu i energetska obnova zgrade kirurgije sisačke bolnice.

 

„Međutim, što se tiče sustava zdravstva, mi na području grada Siska imamo nekoliko objekata u sustavu Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije. Prije otprilike 3 tjedna krenuli smo s obnovom zgrade Doma zdravlja Sisak i radovi napreduju dobro, međutim, osim matične zgrade Doma zdravalja SMŽ, ovdje u Sisku u izradi je projektna dokumentacija za uređenje zgrade Doma zdravlja u Kratečkom. Isto tako ćemo uređivati zgradu ambulante u Topolovcu, zgradu ambulante u Galdovu, a također kreće obnova zgrade Doma zdravlja u Capragu. Pripremamo dokumentaciju za energetsku obnovu zgrade Doma zdravlja u Cesarčevoj. Dakle osim Siska, mi isto tako obnavljamo i druge dijelove županije.“, istaknuo je Celjak.

 

Obnavljaju se i objekti u sustavu obrazovanja. Kao najveći župan je izdvojio obnovu bivše vojarne u Lađarskoj ulici koja postaje Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak. Također, u tijeku su radovi na Gimnaziji, Učeničkom domu te zgrada Komande koja će nakon obnove imati javnu namjenu.
„Komanda je bila pod upravljanjem Ministarstva obrane, no mi smo tražili Ministarstvo obnove i Ministarstvo državne imovine da se prepusti na upravljanje Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi mogli obnoviti zgradu u centru grada. Tamo će ostati sadržaj koji će koristiti našim sugrađanima koji se odnosi na javnu namjenu. Nedavno samo također dobili na uporabu i Tuškanovu kuću, to je također zgrada u centru grada i trenutno je u tijeku nabava za izvođenje radova na cjelovitoj obnovi. Također su krenuli, ili će krenuti ovih dana, radovi na zgradu Hrvatske gospodarske komore, koje smo danas također preuzeli. Cilj nam je da obnovimo što više zgrada u centru Siska, to su sve reprezentativne zgrade jer upitno je bili se obnovila zgrada policije, zgrada zatvora, Tuškanova kuća i kojom dinamikom zgrada Hrvatske gospodarske komore.“, kaže župan.

 

U potresu su oštećene i Glazbena škola te zgrada Policijske uprave sisačko – moslavačke. Nakon njihove obnove obje zgrade dobit će novu namjenu. Na adresi Rimska 19 prije potresa se nalazila zgrada Policijske uprave te zatvor, no trenutno su u tijeku radovi nakon kojih će se na toj lokaciji naći sadržaj s područja kulture te Glazbena škola. Naime, stara zgrada Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku u izvornom obliku je bez međukatnih konstrukcija, te obnova mora pratiti konzervatorske smjernice, što znači da će taj objekt nakon radova biti reprezentativna koncertna dvorana.
Župan je napomenuo da se kupnjom zgrade u Capragu proširuje i kapacitet Sisačkog doma za starije i nemoćne, da se dograđuje Jodno lječilište te kupuju zgrada u centru Siska radi osnivanja Poduzetničkog centra.

„Mi smo pokrenuli osnivanje Poduzetničkog centra, u tu svrhu smo kupili zgradu kod Inine benzinske na Zagrebačkoj, zajedno sa skladištima, a trenutno smo u postupku kupnje još jedne zgrade u centru grada Siska, tako da ćemo u Sisku, ako realiziramo kupoprodaju, imati na tri lokacije poduzetnički centar. Očekujemo da će za otprilike nekih 70-ak dana biti gotov glavni projekt za dogradnju Jodnog. Lječilište Jodno također je u obnovi, međutim mi nećemo stati na obnovi, već ćemo dograditi i ,prema prijedlogu, dogradnja će biti 3600 metara kvadratnih sa sadržajem koji će poboljšati usluga i u području dermatologije, venerologije, ali isto tako i fizikalne medicine i rehabilitacije.“, istaknuo je župan Ivan Celjak, naglasivši kako ovo nisu jedini projekti koje Sisačko – moslavačka provodi na području grada Siska.

 

najčitanije