Novosti u novoj školskoj godini

ibb

Iako je do početka nove školske godine još nešto više od mjesec dana, u školskim se zgradama vrijedno radi pa će školarce u rujnu dočekati brojne novosti, kako one vezane za prostor, tako i one koje se odnose na nastavne procese.

Jedna od novosti koju u sisačkim osnovnim školama su e-dnevnici:
”Ove godine smo odlučili taj sustav uvesti u tri škole – Braća Ribar, Galdovo i Ivan Kukuljević, i sa zadovoljstvom vam mogu dati ekskluzivnu vijest da smo u srijedu potpisali preuzimanje opreme, laptopa i projektora. Dakle, što se tiče ove tri škole, nastava može početi sutra – one su spremne za sustav e-škole. Moram napomenuti da smo temeljem javne nabave uspjeli ishoditi određene uštede, tako da nam je ostalo sredstava da još jednu školu uključimo do početka školske godine u ovaj sustav, a to je Osnovna škola Komarevo. Trenutno se u školi izvode radovi kabliranja i uvođenja opreme i ona će do početka školske godine biti spremna za sustav e-škole”, doznajemo od Gorana Grgurača, gradskog pročelnika za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo.

U sustav E-škola već je uključena i Osnovna škola Viktorovac, koja je obuhvaćena Projektom e-škola koju provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i CARNet.
Projekti za uvođenje e-dnevnika su gotovi i za preostale škole, te će od školske godine 2017/2018 sve sisačke osnovne škole biti u tom sustavu.
Prvi je korak kompletnu infrastrukturu prilagoditi tako da se iz svake učionice može pristupiti CARNet sustavu, kaže Grgurač: ”A CARNet sustav uključuje e-dnevnike, što znači da one dnevničke knjige, s kojima nastavnici ulaze u učionicu, postaju prošlost. Sada u učionicu dolaze s tabletima ili laptopima, u našem slučaju to će biti laptopi, koji su spojeni na CARNet sustav. Taj sustav omogućuje i roditeljima da putem osobnog računala prate ocjene svog djeteta. Sustav podrazumijeva i to da je svaka učionica opremljena fiksnom internet vezom i projektorima, što znači da će svaki nastavnik moći koristiti internet tijekom nastave, što će mu svakako pružiti širi spektar mogućnosti da prenese nastavno gradivo”, pojašnjava Grgurač, napominjući kako svi nastavnici prolaze kroz edukaciju koja ih priprema za sustav e-škole.

Među novostima s kojima će startati nova školska godina je i organizacija produženog boravka u još dvije škole na području grada: u Osnovnoj Školi Braća Bobetko i u područnom odjelu škole Galdovo u Hrastelnici, gdje su pri kraju radovi na uređenju prostora za produženi boravak učenika, koji će se koristiti i za predškolu te za održavanje radionica poticajnog roditeljstva. Radove financiraju UNICEF i Grad Sisak.

A podsjetimo i da je Grad Sisak zadnje dvije godine osiguravao besplatne udžbenike za prvašiće slabijeg imovinskog stanja. Od ove godine taj se socijalni program proširio na polaznike svih razreda sisačkih osnovnih škola, koji na temelju imovinskog cenzusa ispunjavaju kriterije o dodjeli besplatnih udžbenika, a kako doznajemo, riječ je o 800-tinjak učenika.

najčitanije