Novi rotor, parkirališta, nogostupi...

nn

Kao što mnogi od vas znaju, proljeće nije samo početak buđenja prirode, već i početak građevinske sezone u našem gradu. Gradi se, uređuje se, niču nova parkirališta, nogostupi, kružni tokovi i još mnogo toga. Pa krenimo redom.

Svi oni kojima je križanje ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Ante Starčevića predstavljalo problem i prometnu gužvu, doći će uskoro na svoje, jer se upravo tamo radi na pojačanom održavanju raskrižja, odnosno uređuje se novi kružni tok.
“Budući da je u Studiji urbane mobilnosti ovo detektirano kao jedno od kriznih raskižja, znači kriznih točaka u smislu da se ovdje događaju opetovane nezgode, ovim obuhvatom radova koji su ukupne vrijednosti 652.312,00 kuna se, osim rotora, na ovom raskižju radi kompletno novi asfaltni sloj, i to od ovog križanja pa sve do križanja s Rimskom ulicom, a produžuje se i biciklistička staza do križanja s Lovrićevom. Mogu najaviti da je sada u tijeku i izrada projektne dokumentacije za rotor koji bi zamijenio sve one silne semafore kod hotela Panonija budući da je to lijepo, veliko i prostrano raskižje idealno za rotor”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, obilazeći redom sva gradilišta.

KRUŽNI TOK IK SAKCINSKOG 01

Nešto malo dalje, u Tomislavovoj ulici, također se mogu vidjeti kamioni i bageri. Razlog? Završni radovi na postavljanju asfalta.
“Ovo križanje Tomislavove, Runjaninove i Gajeve je također u Studiji urbane mobilnosti detektirano kao krizna točka i temeljem toga smo od ovlaštenog projektanta zatražili da nam predloži projektno rješenje. On je napravio ovo rješenje kao optimalno, odnosno bilo je potrebno izdužiti malo cijelu priču. budući da se prometnice ne križaju pod pravim kutem. Nakon suglasnosti prometne policije krenuli smo s odabirom izvođača i Ceste Sisak, osim što su napravile usporivač prometa, trebaju još napraviti i kompletan novi asfaltni sloj na kolniku u Tomislavovoj, kao i parkiralište ispred Doma zdravlja koje više neće biti bočno nego u obliku češlja. Na taj će se način broj parkirnih mjesta povećati za 20%, što će doprinijeti boljem protoku prometa u centru grada”, naglasila je gradonačelnica. Asfaltiranje u Tomislavovoj ulici kreće u ponedjeljak i trajat će oko tri dana.

TOMISLAVOVA 07

A u gradskoj četvrti Centar, u Ulici Matije Gupca, za to vrijeme traju pripremni radovi za uređenje parkirališta. “Prije otvaranja gradilišta u funkciji je bilo 25 parkirnih mjesta, većina rubnjaka je bila izvaljena zbog stabala koja su bila tu preko 30 godina i čije je korijenje izbilo van i zapravo ovaj potez uopće nije bio siguran za prolaznike”, opisala je prijašnju situaciju gradonačelnica, najavivši što nas očekuje nakon dovršetka radova.
“Krenuli smo u izradu projekta kojim će se broj parkirališnih mjesta povećati na 45, od toga 5 za invalide, a osim parkirališta, dobit ćemo i nogostup koji s jedne strane prometnice nije postojao. Poboljšat ćemo ne samo kapacitet parkiranja nego i sigurnost pješaka, a stara i dotrajala drva za koje je već od 2012. godine postojala odluka Grada Siska da se trebaju ukloniti smo i uklonili, dakle njih 10, no sadimo 15 novih. Također, to neće više biti topole koje su alergerni za veći dio stanovništa, nego se sadi jedna vrsta graba”, nastavlja gradonačelnica.

A da se stanovnici nešto udaljenijih dijelova Siska ne bi osjećali zapostavljeno, prošetali smo i Capraškom ulicom u Capragu gdje se gradi dugo godina priželjkivani nogostup “koji će se od postojećeg završetka nogostupa prostirati cijelih 400 metara do nogostupa kod Konzuma, dakle do skretanja za Krešimira Baranovića. Vrijednost radova je 430.000,00 kuna, a prema izjavama izvođača, ovaj će se projekt realizirati do kraja travnja”, rekla je gradonačelnica.

NOGOSTUP U CAPRAŠKOJ ULICI 12

A gradi se i u blizini, točnije na Slovenskom trgu, gdje su počeli radovi na uređenju parkirališta.
“Ovo je još jedan projekt u dugo godina nepravedno zapostavljenom sisačkom naselju Caprag, a riječ je o uređenju Slovenskog trga sa stavke pojačanog održavanja. Osim parkirališta koje je do sad imalo kapacitet 15, a od sad će imati nekih 40 parkirnih mjesta, riješavamo i dugogodišnji problem odvodnje na način da više neće ljudima u podrum i ulaze ulaziti voda kod svake jače kiše, jer ćemo kvalitetno to riješiti sa slivnicima i zapravo znatno unaprijediti ne samo život ovih satovnika, nego i svih koji dolaze ovdje i osatvljaju tu svoje limene ljubimce”, dodala je gradonačelnica. Vrijednost radova uređenja Slovenskog trga je 618.220,00 kuna s PDV-om.

PARKIRALIŠTE - SLOVENSKI TRG 04

Podsjetimo za kraj da Komunalac u Rimskoj ulici dovršava ugradnju senzora koji će znatno olakšati i poboljšati protok prometa u jezgri grada na način da će vozači odmah vidjeti na senzoru koliko je raspoloživih parkirnih mjesta i u skladu s tim će moći odlučiti hoće li nastaviti dalje ili skrenuti u prvu ulicu, što će smanjiti opterećenje i na Vrbinu ali i na križanje u Tomislavovoj ulici.

najčitanije