Novi prosvjed GI “Siščani ne žele biti Smetlišćani”

imp

Građanska inicijativa Siščani ne žele biti Smetlišćani nastavlja sa svojim prosvjednim aktivnostima usmjerenim protiv smještanja neopasnog i opasnog kemijskog i medicinskog infektivnog otpada u gradu.
Tako za subotu, 1.lipnja, u 5 do 12 organiziraju prosvjednu šetnju Ciglanskom grabom povodom zahtjeva tvrtke Remondis Medison upućene Sisačko-moslavačkoj županiji i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša za izdavanje trajne dozvole za prikupljanje, dovoženje i obradu neopasnog i opasnog medicinskog otpada u gradu Sisku.
„Do sada je Remondis Medison imao šestomjesečnu privremenu dozovolu za rad i od kada smo saznali za tu dozvolu, protivimo se njihovom poslovanju u našem gradu, posebice na navedenoj lokaciji koja se nalazi u samoj blizini centra grada, kuća, stanova, vrtića, škola, lječilišta, zone za odmor i trgovačkog centra i to na lokaciji hale “prašione” bivšeg Herbosa.
Da podsjetimo, tvrtka Remondis Medison ima iza sebe povijest skandaloznog kršenja hrvatskih zakona što se tiče zbrinjavanja medicinskog otpada. U Jastrebarskom su se stanovnici tri godine borili da se ta tvrtka makne iz njihovog grada iako su prve kuće bile udaljene od postrojenje oko 1 km. U Sisku su prve kuće udaljene 50 m, lječilište Jodno od kruga postrojenja dijeli zid, trgovački centar je preko puta, centar grada s tri vrtića i 5 škola nadomak tih starih hala od kojih su mnoge u derutnom zdanju, čiji je vlasnik Kemokop i koji ih iznajmljuje tvrtkama koje gospodare opasnim i neopasnim otpadom, pretežito kemijskim, unatoč tome ovih dana dobio trrajnu uporabnu dozvolu.
Tvrtka Remondis Medison svojim dosadašnjim radom ne ulijeva povjerenja u odgovorno ponašanje, stoga smo izuzetno zabrinuti i snažno se protivimo izdavanju bilo kakvih dozvola za rad u gusto naseljenoj zoni stanovanja i poslovanja.“, poručuju iz GI Siščani ne žele biti Smetlišćani.

najčitanije