Nove uštede kroz energetsku obnovu obrazovnih ustanova

st

Još davne 1771. godine osnovana je škola u Selima kod Siska. U zgradi u kojoj se ona nalazi danas je još od 19. stoljeća, a prije 20-ak godina krenula je modrnizacija i dogradnja. Ipak, škola sa 190 učenika u 15 razrednih odjela ipak ima svojih problema i dan danas, kaže ravnateljica Đurđica Bočina.

‘Ljeti nam nije vruće jer imamo stare zidove i klima nam zapravo ni ne treba, no zimi je već druga priča. Loša je stolarija, centralno grijanje traži nove zahtjeve, a i stakleni dio škole je u jako lošem stanju’, kaže Bočina.

Promjena standarda, napredak tehnologije i svijest o štednji resursa dovode do novih planova – na redu je energetska obnova.
Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Sela, vrijednosti 160 tisuća kuna bespovratnih sredstava prvi su korak za prijavu na natječaj za energetsku obnovu zgrada.

‘Fond je u stopostotnom iznosu financirao izradu projektne dokumentacije. Napravljeni projekt smo prijavili na natječaj za radove i nadamo se sufinanciranju 50% sredstava ako prođemo na natječaju’, rekao je Goran Grgurač, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo. Dužnost je gradske vlasti, nastavlja, skrb za škole kojih je Grad Sisak osnivač, a odluka da je na redu OŠ Sela bila je vrlo jednostavna jer se radi o jedinoj školi koja je energetski neučinkovita.

‘Sad smo na pola puta. Imamo kvalitetan projekt kojeg smo aplicirali na Fond za regionalni razvoj i nadamo se da će projekt proći. Grad Sisak će tako ostvariti uštedu od 2,3 milijuna kuna’, kaže Grgurač.

Projekt obuhvaća strojarski, arhitektonski i elektrotehnički dio. Obnovit će se se pročelje, zamijenit će se stolarija, toplinski će se izolirati krov, stara peć na loživo ulje zamijenit će se novom na pelete, što će donijeti najveće uštede, a uvodi se i moderna led rasvjeta.

najčitanije