Nove mobilne pumpe za pretakanje vode

imp

Sisak se hvali svojim trima rijekama. Je li nam to prednost ili nedostak pitamo se svaki puta kad vodostaj raste i kad se bojimo da će nam biti kao prije gotovo pola godine kad se okolica Sisak borila s poplavama.
“Prošle godine bile su katastrofalne poplave kakve se na pamte na našem području. Bila je to najveća ugroza civilnog stanovništva od Domovinskog rata. U potpunom okruženju vodom bilo je 250 kuća, 68 kuća bilo je poplavljeno i nastala je velika matreijalna šteta.” – podsjetio nas je na prošlogodišnje poplave zapovjednik sisačkih vatrogasaca Miroslav Golub dodajući kako su tada pumpe za vodu bila najtraženija roba.
[pro_ad_display_adzone id=”8958″]
S obzirom da njihov kapacitet nije jako velik gradske tvrtke odlučile su zajednički sa Javnom vatrogasnom postrojbom nabaviti pet mobilnih pumpi puno većeg kapaciteta “Pumpe su kapaciteta 500 litara u sekundi svaka, znači 2500 litara svih pet pumpi. Prošle godine imali smo na raspolaganju 120 pumpi manjeg kapaciteta s kojima smo ispumpavali vodu. To su male motorne pumpe koje troše velike količine goriva. Samo u veljači prošle godine u tri tjedna potrošili smo gotovo 70 tisuća kuna za gorivo za ispumpavanje vode. Vrijednost tdvije ove velike pumpe otišlo je na gorivo.” – ističe Golub.

Ove pumpe karakterizira veliki kapacitet, mala težina te brzo postavljanje na mjestu upotrebe. S ovakvim će se pumpama prije moći pomoći ugroženom stanovništvu. “Ovo mobilne pumpe su za nas najprihvatljivije jer se mogu seliti, postaviti na nepriustupačna mjesta i velikog su kapaciteta. S obzirom da Hrvatske vode imaju veliko područje obrane od poplava u nedostatku pumpi stavljali smo ih samo na najkritičnija mjesta. Sada ćemo imati veću mogućnost izbora.” – kazala je Tatjana Dovranić Kardaš iz sisačke ispostave Hrvatskih voda

Vrijednost pumpi je oko 170 tisuća kuna. Neka nama njih i nadamo se da ćemo ih što manje koristiti.

najčitanije