Nove klupe i stolovi za posjetitelje Starog grada

st

261020211635279878.jpeg

S lijepim vremenom počela je i sezona sisačkog turizma. Sve se češće ulicama voze autobusi puni školske djece iz okolice Siska koja u sklopu svojih školskih izleta posjećuju gradske znamenitosti. Jedna od njih je i sisačka utvrda Stari grad, popularna destinacija turističkih grupa, ali i individualnih posjetitelja. Povodom obilježavanja 250. obljetnice šumarstva u Hrvatskoj, Hrvatske šume su u suradnji s Gradom Siskom i Radio Siskom na prostoru parka ispred utvrde postavile drvene stolove i klupe koje će izletnicima dodatno uljepšati boravak u prirodi.

‘Ovo je primjer da se s malo novca i puno dobre volje može napraviti nešto dobro za grad’, rekao je Petar Petrović, upravitelj Uprave šuma Sisak, te dodao kako 250. obljetnica organiziranog gospodarenja hrvatskim šumama nije mala stvar. Zahvaljujući tome, možemo se, kaže Petrović, pohvaliti s najbolje očuvanim šumama u Europi.

Nove klupe kod Starog grada isprobala je danas i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Ovo je, kaže gradonačelnica, tek početak isticanja Starog grada kao jedne od ključnih lokacija u gradu koja ima edukativni, rekreativni i zabavni karakter.

‘Ideja je da, kad naši sugrađani i ostali posjetitelji izvan Siska dođu do Starog grada, da malo i ostanu, i da požele posjetiti i ostatak grada i istaživati našu povijest. Zahvaljujemo Hrvatskom šumama na ovoj donaciji, a idući korak je na Gradu Sisku. Šetnica do Starog grada kreće ove godine, u tijeku je javna nabava za izvođača a projekt je spreman’, rekla je gradonačelnica.

Klupe i stolovi izrađeni su isključivo od drveta koje je minimalno obrađivano, pa se samim time u okoliš uklapaju i ekološki i vizualno.

‘Najljepše je to što smo sve uklopili u prirodu, ništa ne strši van i nismo nikako narušili okoliš već smo ga oplemenili. Vrlo brzo će se ovdje odvijati razne manifestacije kad će se vidjeti koja je uistinu korist od ove donacije’, rekla je Milijana Borojević, direktorica Turističke zajednice grada Siska.

A kako bi čari Starog grada doživjeli svi zaljubljenici u povijest i prirodu, tu je Gradski muzej Sisak koji je zadužen za stalni postav unutar utvrde. Ravnatelj sisačkog muzeja, vlatko Čakširan, kaže kako je sve manifestacije i prostore Gradskog muzeja Sisak tijekom prošle godine posjetilo oko 24 tisuće ljudi, te da interes za posjet Sisku itekako postoji.

‘Turisti obilaze Gradski muzej, Stari grad i centar Siska i dobivaju kvalitetne informacije o njegovoj povijesti.’

I nove klupe kod Starog grada pridonijet će, kaže, turističkoj ponudi grada.

‘Ovdje dolaze i individualni posjetitelji koji se ne najavljuju kroz turističke agencije. Jednostavno dođu pokušavajući otkriti nešto zanimljivo, pa će i ovo za njih biti svojevrsno otkriće’, rekao je Čakširan.

najčitanije