Nova aktivnost GDCK Sisak

vj

261020211635285638.jpeg

Odbor GDCK Sisak u ponedjeljak je jednoglasno donio Odluku o osnivanju Službe za pripremu i odgovor na katastrofe Gradskog društva Crvenog križa Sisak. Naime, nakon učestalih poplava na našem području u protekle dvije godine, u kojima je bila neophodna intervencija Gradskog društva Crvenog križa Sisak u pružanju pomoći stanovnicima poplavljenih područja, došlo se do zaključka kako je neophodno osnovati Službu za pripreme i odgovor na katastrofe. Osnivanje ove službe ima za cilj jačanje kapaciteta Gradskog društva Crvenog križa Sisak u odgovoru na katastrofe.
U trenutku kad timovi budu operativni, zajednica će u svom okruženju imati ekipu educiranih ljudi za pravovremenu i učinkovitu reakciju na incidente i katastrofe koje se mogu dogoditi. Cijelom službom koordinirat će ravnatelj GDCK Sisak Igor Čičak, prof.
Upravo Hrvatski Crveni križ je sastavni dio sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj. Predstavnici Crvenog križa članovi su kriznih stožera na nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini, te sudjeluju u aktivnostima vezanim uz krizne situacije, tijekom svih faza krize, od pripreme preko odgovora na kriznu situaciju i pomoći u oporavku po završetku krize.
Hrvatski Crveni križ priprema se i djeluje u katastrofama i izvanrednim situacijama. Osposobljava ekipe za djelovanje u katastrofama na lokalnoj i nacionalnoj razini, te informira stanovnike svih dobnih skupina o postupcima i pravilnom ponašanju u takvim situacijama. Priprema ekipa za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama organizira se na lokalnoj razini kroz osposobljavanje gradskih i županijskih interventnih timova. Svaki član usvaja osnovna znanja iz prve pomoći, psihosocijalne podrške, sigurnosti i samozaštite te komunikacije. Zatim se specijalizira iz nekog od područja: prve pomoći (napredna obuka), procjene situacije, poslova službe traženja, organizacije prihvata i smještaja ili osiguranja pitke vode i minimalnih higijenskih uvjeta.

najčitanije