Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu na sisačkoj Šetnici

imp

Udruga Nismo same svojim radom promovira zdrave navike i zdravlje te pruža podršku ženama oboljelima i liječenima od raka i članovima njihovih obitelji. Prvenstveni cilj je nadomjestiti ono što zdravstveni, socijalni i obrazovni sustavi ne pružaju.

 

Sutra u petak, 13.svibnja, udruga „Nismo same“ u Sisku organizira Zdravu kavu s doktorima.

 

Na sva pitanja Siščanki, uz članice udruge Nismo same, odgovarat će i liječnici Ivona Poljak, psihologinja s Kliničkog bolničkog centra Zagreb; Darko Kolar, dr. med., abdominalni kirurg i voditelj Odjela operacije u Službi za kirurgiju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak; Dejan Čanak, dr. med., specijalist radiolog, voditelj Odjela za radiologiju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak; te Željka Josić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak.

 

„Incijativu “Zdrava kava” organizirat ćemo poglavito u manje razvijenim županija u RH i to u sljedećih 15 gradova: Daruvar, Slavonski Brod, Gospić, Sisak, Virovitica, Vukovar, Karlovac, Koprivnica, Zabok, Osijek, Pakrac, Šibenik, Oštarije, Ludbreg i Glina. Prateći proces intenzivnog liječenja, uočene su elementarne potrebe žena oboljelih od raka, kao što su potreba za pravodobnim i točnim informacijama o procesu liječenja, protokolima liječenja i pravima iz sustava zdravstvene i socijalne skrbi; potreba za razumijevanjem i podrškom šire društvene zajednice u procesu suočavanja i dugotrajnog liječenja, potreba za različitim socijalnim i zdravstvenim uslugama koje bi olakšale proces liječenja i osnažile ranjive skupine žena oboljelih od raka, posebice raka dojke od kojeg obolijeva najveći broj žena (npr. online naručivanje, mobilna ljekarna, psihološka/psihijatrijska podrška, osiguran prijevoz na kemoterapiju/zračenje, mogućnost provjere informacija s kompetentnim zdravstvenim djelatnicima , kao i potreba za provjerenim i pravodobnim informacijama o zdravim stilovima života koji poboljšavaju kvalitetu života, s ciljem prevencije“, kazala je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same koja će u Sisku po drugi put organizirati druženje uz zdravu kavu.

 

Detaljnija analiza preventivnih programa u RH, dodaje Kalogjera, posebice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke pokazala je da je informiranost o dostupnim programima dosta niska, da na području RH kronično nedostaju vrste socijalnih i zdravstvenih usluga, koje značajno unaprjeđuju kvalitetu života ranjivih skupina, a situaciju još više otežava nerazumijevanje okoline (društva) da se s „rakom može živjeti“ i kvalitetno doprinositi društvu.
Ovaj projekt primarno je usmjeren na ranjive skupine: žene oboljele od raka, posebice raka dojke od kojeg obolijeva najveći broj žena, ali na opću populaciju, volontere i mlade , s ciljem popularizacije preventivnih aktivnosti i promocije zdravlja.

 

Zdrava kava sa sisačkim doktorima u organizaciji Udruge Nismo same održat će se u petak, 13.svibnja, u caffe baru Zlatne godine s početkom u 18 sati.

najčitanije