Neizvjestan datum kada ćemo ponovno preko Starog mosta

Stari Most 4

Prije 20-ak dana počeli su radovi na konstrukcijskoj obnovi Starog mosta nakon potresa. Zbog obnove je u potpunosti prekinut promet vozilima i pješacima.

 

Što se sve radi i kada bi mogli očekivati završetak obnove mosta pitali smo Ivanu Miletić Čakširan, pročelnicu Konzervatorskog odjela u Sisku.
„U tijeku su pripremni radovi i radovi raščišćavanja Starog mosta da bi se uopće došlo do konstrukcije i vidjelo koja su oštećenja u svodovima i samoj konstrukciji. Ti se radovi provode uz nadzor Ministarstva kulture. Same rokove ne možemo predvidjeti obzirom da se tek sada miču asfalt i sve instalacije koje nisu godinama mijenjane tako da vidimo u kojem je to stanju. Nađen je način na koji će se raditi restauratorska sanacija pojedinih oštećenih dijelova i na tome zajedno radimo. Znači nećemo raditi novi most, nego to je stari most i pojedina oštećenja su njegov dio i samo će se mijenjati oni nužni dijelovi i naravno konstruktivno ojačati. Rokove moramo pričekati i vidjeti kako će se razvijati daljnja situacija, a samim time i prolaz pješaka i u konačnici i vozila.“, rekla je Miletić Čakširan.

 

Izgradnja staroga zidanog mosta, inače jednog od najljepših u zemlji, koji je postao simbol grada, počela je 1925. godine prema projektu inženjera Milivoja Frkovića. Most zidan od opeke i kamena, završen je 1934. godine, kada je ujedno srušen stari, već dotrajali drveni most.

Foto: Sisak portal

najčitanije