Ne zaboravite prijaviti porez

imp

Do kraja veljače podnose se godišnje prijave poreza na dohodak za 2020. godinu.
Ako ostvarujete prihode od nesamostalnog rada (plaće, honorari), ne trebate predavati godišnju poreznu prijavu, već godišnji obračun poreza radi Porezna uprava u posebnom postupku na temelju raspoloživih podataka. Izuzetak su pomorci, članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi, koji neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi moraju podnijeti prijavu.
Poreznu prijavu dužni su na obrascu DOH predati porezni obveznici koji su u protekloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga.
Iz Porezne uprave najavljuju kako će se povrati poreza za 2020. godinu ostvariti u zakonskom roku.
“Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat poreznim obveznicima dostavit će se najkasnije do 30. lipnja 2021. do kada će se izvršiti i povrat onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat preplaćenog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak”, odgovaraju iz Porezne uprave na upit Hine hoće li i ove godine, kao što je to bilo lani, isplata povrata poreza na dohodak ići u lipnju, dok je ranijih godina uobičajeno kretala u kolovozu.

Mladim osobama do 30 godina umanjuje se godišnja porezna obveza obračuna na dio porezne osnovice koja se odnosi na plaću. Riječ je o poreznim izmjenama iz četvrtog kruga porezne reforme koje su stupile na snagu početkom prošle godine, a kojima je regulirano umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one od 26 do 30 godina života.

U slučaju ostvarivanja određene vrste godišnjeg dohotka, porezni su obveznici obvezni podnijeti poreznu prijavu do 1.3.2021. (28.veljače je nedjelja)

Zbog nastalih okolnosti uzrokovanih potresima i nemogućnosti korištenja dosadašnjih poslovnih prostorija, Porezna uprava, Područni ured Sisak i Ispostava Sisak do daljnjega rade na lokaciji Sisak, Ante Starčevića 26.

Prijave i zahtjevi mogu se predati elektroničkim putem i to kroz sustav ePorezna, kojem građani mogu pristupiti putem tokena internetskog bankarstva ili putem sustava e-Građani (vjerodajnica sustava NIAS minimalne razine 3). Prijave i zahtjevi mogu se poslati poštom ili predati osobno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu.

najčitanije