Naši vatrogasci na dislokaciju na Dugi otok

imp

Ljetni mjeseci i visoke temperature znače i veću mogućnost požara pogotovo u priobalju. Svake godine provodi se praksa odlaska vatrogasaca s kontinenta u ispomoć kolegama vatrogascima na priobalje i otoke.

 

Svake godine u tome sudjeluju i naši vatrogasci. Niti ove godine, kaže nam Ivica Šolaja, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Siska, neće izostati naša pomoć: „Možemo reći da je nosilac naše aktivnosti na priobalju Javna vatrogasna postrojba Grada Siska te uz njih idu i naši dobrovoljci. Imamo dislokaciju na Dugom otoku, bila je u prošloj godini pa evo i ove godine. Smatramo da je to već jedan znak da granice za vatrogasce ne postoje, tu smo gdje jesmo i pomažemo jedni drugima. Tako to treba biti.“

 

Svrha planske dislokacije dopunskih vatrogasnih snaga i tehnike je izravno i brzo pružanje ispomoći vatrogasnim postrojbama priobalnog područja u gašenju i sprečavanju širenja požara otvorenog prostora, ali i u spašavanju ljudi, imovine i okoliša tijekom ljetne požarne sezone.
Dislokacije se provode u smjenama svakih 15 dana, a vatrogasac može biti dislociran najduže do 30 dana.
Uz postojećih 14 stalnih dislokacija: na Brijunima, Ugljanu, Dugom otoku, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju, ove su godine uvedene 4 nove: u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima.

„Napomenimo i kako uz redovne dislokacije, postoje i izvanredne vatrogasne dislokacije u slučaju izbijanja većeg požara i katastrofe kada se vatrogasne snage direktno upućuju na mjesto nesreće. Snage se tada upućuju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika te se raspoređuju na teren, gdje je primatelj pomoći nadležna zajednica županije.
U ovoj se godini zapošljava dodatni 1131 sezonski vatrogasac u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna. Od navedene brojke na Istarsku županiju se odnosi 20 vatrogasaca, Primorsko-goransku 65, Ličko-senjsku 24, Zadarsku 170, Šibensko-kninsku 180, Splitsko-dalmatinsku 464 te Dubrovačko-neretvansku 208.“, kažu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

 

 

Foto – Hrvatska vatrogasna zajednica

najčitanije