Naručivanje za pregled magnetnom rezonancom od početka srpnja

imp

Nakon nešto više od godinu dana otkako je prikupljen novac za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu u sisačkoj bolnici uređaj je danas pušten u rad.
“Ovo je velika evolucija za sisačku bolnicu, Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Dogodilo se to da smo po prvi puta dobili uređaj za magnetsku rezonancu. To je uređaj vrhunske kvalitete koji će zapravo omogućiti završnu dijagnostiku kod različitih bolesti i stanja koje se drugim metodama slikovne dijagnostike zapravo ne mogu prikazati.”, rekao je voditelj Odjela za radiologiju sisačke bolnice dr. Dejan Čanak, dodajući da uskoro kreću s pregledima.
“U početku ćemo magnetskom rezonancom obavljati pregled mozga, cijele kralježnice i lokomotorni sustav. Znači rame, koljeno i lakat. Nakon što prođe proces nabave pumpe odnosno uređaja i nabava kontrastnog sredstva početkom devetog mjeseca ćemo početi raditi i kontrastne pretrage. Znači u početku samo ne kontrastne pretrage magnetskom rezonancom i nećemo raditi abdomen.”, kaže dr.med., spec. radiologije Dejan Čanak.

magnetna 8magnetna 5magnetna 9
Za sada se obavljaju pregledi pacijenata koji su na bolničkom liječenju, a prema riječima dr. Čanka, naručiti na pregled će se moći od početka srpnja.
“Nekakva preliminarna brojka bi mogla biti čak i 1.srpanj. Taj datum bi mogao biti trenutak kada će se realno moći otvoriti lista čekanja ali samo za one preglede koje sam prethodno rekao. Abdomeni i kontrastne pretrage neće se moći raditi prije početka rujna a ovisi isključivo o tome kada ćemo nabaviti taj injektor.”, ističe dr.Čanak.
“Ono što sam ja naučio tijekom svog dugogodišnjeg rada s bolesnicima jeste da se pravovremena i brza dijagnoza može postaviti samo ako se napravi brza dijagnostička obrada, a za to su nužni dijagnostički uređaji. Jedan od njih je uređaj za magnetsku rezonancu. Magnetska rezonanca je danas osnovna pretraga za dijagnosticiranje i to za organe središnjeg živčanog sustava, glave, leđne moždine, organa male zdjelice i lokomotornog sustava. To je neškodljiva pretraga koja daje jedan slojeviti prikaz ljudskog tijela. Slika nastaje usred djelovanja jako  snažnog magnetnog polja i radiofrekventnih struja”, rekao je ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujemović dodajući da Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak danas pruža usluge polikliničko – konzilijarne i stacionarne zdravstvene zaštite, a nabavkom uređaja za magnetnu rezonancu, zdravstveni je standard dodatno poboljšan.

magnetna 2

najčitanije