Najmlađi Siščani pokazali da znaju koliko su važne naše šume

imp

Hrvatske šume Predavanje 1

Ožujak je prvi proljetni mjesec, mjesec u kojem počinje buđenje prirode te pojačana aktivnost ljudi na otvorenom. U ožujku se obilježavaju i dva značajna svjetska dana, Svjetski dan šuma (21. ožujka) i Svjetski dan voda (22. ožujka).

 

Upravo tim povodom, a svjesne da bez voda i šuma nema života za stanovnike Zemlje, Hrvatske šume – podružnica Sisak, odlučile su organizirati niz zanimljivih aktivnosti kroz projekt „Škola u šumi, šuma u školi“ kojima kod najmlađih pripadnika naše zajednice, ali i onih starijih, nastoje podići svijest o važnosti očuvanja šuma i mogućnosti osobnog doprinosa kvaliteti okoliša u kojem živimo.

 

Zbog toga će šuma, šumarstvo i priroda općenito biti u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja mjeseca ožujka u Narodnoj knjižnici i čitaonici “Vlado Gotovac” Sisak.
Tijekom cijelog mjeseca, planirane su različite radionice za djecu od 1. – 8. razreda osnovnih škola i djecu vrtićke dobi, budući da se tada učenici upoznaju s prirodom, okolišem i zavičajem. Radionice će biti održavane gotovo svaki dan, a gosti predavači bit će inženjeri šumarstva s bogatim teoretskim i praktičnim znanjem iz područja poput zaštite prirode i uzgoja šuma. Projektom se želi djeci približi pojam šume i šumarske struke, uz naglašavanje važnosti očuvanja kvalitete okoliša i stvaranje educiranije, savjesne i svjesne djece.

 

“U okviru ovog projekta, pozvali smo sve sisačke škole i vrtiće da se pridruže i sudjeluju te da dječjim radovima ukrase dječji odjel sisačke knjižnice. Svi su se vrlo rado odazvali, što nam je neizmjerno drago. UŠP Sisak ovakvom vrstom javnih istupa i edukacijom djece od najmlađe dobi želi promovirati važnost šumarske struke, zadaće jednog šumara i općenito brigu za dobrobit prirode i okoliša te predstaviti našu struku u našoj lokalnoj zajednici. Veselimo se što ćemo zajedničkim snagama obilježiti mjesec ožujak u znaku prirode te doprinijeti podizanju svijesti o važnosti njenog očuvanja”, izjavila je koordinatorica projekta Kristina Ivković, dipl.ing.šum. iz Hrvatskih šuma.

 

Kroz svakodnevne zabavne radionice, pod vodstvom stručnjaka, djeca će, uz sve navedeno, imati prilike upoznati i vrste šumskih biljaka i životinja, saznati sve o važnosti sprječavanja požara i posljedicama požara, kao i o važnosti održivog gospodarenja šumama.

 

„Ima li ljepšeg osjećaja od onog kad spoznate da sami možete napraviti veliki korak za prirodu koja vas okružuje, za sebe, za generacije koje jesu i koje tek dolaze? Da u svojim rukama držite budućnost svih nas zajedno? Upravo zato ovaj projekt ima za cilj osvijestiti javnost o važnosti očuvanja šuma i prirodnih resursa te educirati djecu o održivom gospodarenju šumama i zaštiti okoliša. Dišući punim plućima, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovom projektu i sudjeluju u obilježavanju mjeseca ožujka kao mjeseca šumarstva i prirode, mjeseca u kojem se uvijek iznova budi novi život“, zaključila je Kristina Ivković, dipl.ing.šum. iz Hrvatskih šuma.

 

U Odjelu Caprag sisačke knjižnice do 10. ožujka otvorena je i izložba “Šuma okom šumara” u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva ogranak Sisak. Posjetitelji mogu vidjeti prekrasne fotografije prirode koja nas okružuje, a čije ljepote često nismo svjesni te saznati više o šumama i šumarstvu.

 

 

Foto – Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak

najčitanije