Nacionalno natjecanje u čitanju naglas

ibb

Po uzoru na jedan zanimljivi nizozemski projekt, čija je svrha poticanje čitanja, sisačka je knjižnica 2008. godine organizirala prvo gradsko natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola. Uslijedile su godine provođenja ovog natjecanja na gradskoj razini, a 2013. koju je europska organizacija EU READ proglasila Godinom čitanja naglas, ovom se sisačkom programu pružila prilika da preraste gradske okvire i postane nacionalna manifestacija, sa sisačkom knjižnicom kao domaćinom i organizatorom.

Cilj je natjecanja, u kojem sudjeluju osnovnoškolci od trećih do osmih razreda, promovirati čitanje kao ne samo edukativan nego i zabavan način provođenja slobodnog vremena: ”Ciljevi natjecanja su poticati i popularizirati knjigu i čitanje, razvijati kod djece ljubav prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena i poticati usmeno izražavanje”, pojašnjava Nataša Debogović Bujas iz organizacijskog tima sisačke knjižnice, dodajući kako su na počecima ovog natjecanja učenici uglavnom birali lektirne naslove, a kako se natjecanje razvijalo, tako je među natjecateljima primijećena sve veća sloboda u odabiru naslova i sve češće posezanje za naslovima koji nisu vezani za školski program. Pa je, zahvaljujući ovom natjecanju, primijećeno kako su među hrvatskim osnovnoškolcima osobito popularni književnici Sonja Polak, Sanja pilić i Zoran Pongrašić, ali i da rado posežu za dječjim klasicima poput Pustolovina Huckleberry Finna ili Družbe Pere Kvržice.

5. nacionalno natjecanje u čitanju naglas, koje će okupiti pobjednike lokalnih natjecanja, održava se u Sisku 23. i 24. studenog u Domu kulture Kristalna kocka vedrine. Svečano otvorenje je danas u 16h.

najčitanije